Választás 2018 - Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az NVB

Belföld, 2018.01.23

Újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat. A szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmeiket az NVB-hez, amelynek a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie a nyilvántartásba vételről. Ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését, és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában.

Az NVB a múlt héten már nyilvántartásba vett jelölőszervezetként 28 pártot, valamint az országos nemzetiségi önkormányzatok közül négyet.

A testület keddi ülésén további nyolc pártot vett nyilvántartásba, ezek - a kérelmek beérkezési sorrendjében - a következők: Élhetőbb, Boldog Magyarországért Párt (ÉBMP), Magyarországi Cigánypárt (MCP), Minden Szegényért Párt (MISZEP), Jóléti Magyarországot Párt (JMP), Modern Magyarország Mozgalom Párt, Elégedetlenek Pártja (EP), Haladó Magyarországért Párt (HAM), Sportos és Egészséges Magyarországért Párt (SEM).

Nyilvántartásba vették továbbá a nemzetiségi önkormányzatok közül az Országos Roma Önkormányzatot.

A határozatok nem jogerősek, ellenük három napon belül felülvizsgálat kérhető a Kúriánál.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos listát az a párt állíthat, amely legalább kilenc megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát állíthat, ehhez a névjegyzékben nemzetiségi választópolgárként szereplő választópolgárok legalább egy százalékának ajánlása szükséges. Az országos listákat március 6-ig kell bejelenteni az NVB-nél.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!