VDSzSz Szolidaritás: eredményes volt a kollektív munkaügyi vita a MÁV-Startnál

Belföld, 2018.06.13

A VDSzSz Szolidaritás szerint eredményes volt a MÁV-Startnál a szakszervezet által kezdeményezett kollektív munkaügyi vita, így például a vonatszemélyzet felfüggesztheti kereskedelmi tevékenységét a vonaton, ha munkája során úgy érzi, hogy támadás érheti.

A vasutas szakszervezet MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében ismerteti: a MÁV-Start vezetése vállalta, hogy a vonatokon, ahol feltételezhető, hogy támadás éri a vonatszemélyzetet, rendőri, vasútőri jelenlétet biztosít. A jegyvizsgálónőket szintén kísérni fogják, ha egyedül szolgálnak.

A vasutasok nemsokára használhatják a VDSzSz Szolidaritás által évek óta javasolt testkamerákat, a MÁV-Start június 14-én mutatja be a szakszervezetnek az alkalmazni kívánt készüléket. Sok esetben ezek puszta jelenléte képes megelőzni konfliktus kialakulását - teszik hozzá.

A közlemény szerint rövidesen alkalmazhatják a vasutasok a VDSzSz Szolidaritás által javasolt, az okostelefonokra telepített úgynevezett pánikgombot is, amit a munkavállalók veszély esetén nyomhatnak meg, adott állomásokon pedig hamarosan bemondják, hogy a vonatokon civil ruhás rendőrök tartózkodnak.

A munkáltató és a VDSzSz Szolidaritás képviselői megegyeztek abban, hogy egy hónap múlva áttekintik az intézkedéseket - közölte a VDSzSz Szolidaritás.

A MÁV június 8-án jelentette be, hogy a jegyvizsgálókat ért sorozatos támadások miatt újabb intézkedéseket vezet be a MÁV-Start, amelynek költségeit az első negyedévi többletbevételből fedezi a vállalat.

Tavaly 87 támadás ért jegyvizsgálókat. Jellemzően arcon ütötték, leköpték őket vagy verbális agressziót kellett elszenvedniük. Előfordult az is, hogy késsel fenyegették, megrúgták, megütötték, szabad mozgásukban akadályozták őket. Tavaly 75 feljelentést tettek és egy bírósági ítélet született (a többi eljárás folyamatban van).

A MÁV a honlapján megjelent közleményben arról is beszámolt, hogy évente csaknem 80 ezer vonatot biztonsági személyzet, 8000-8500 vonatot pedig a Készenléti Rendőrség munkatársai kísérnek. Már tesztelik a testkamerákat, a rendszer kísérleti jellegű kiterjesztése a budapesti agglomeráció egyes részein idén várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!