Véradókat, véradássegítőket és véradóbarát munkahelyeket tüntettek ki Budapesten

Belföld, 2017.11.24

Kitüntetéseket adott át a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) pénteken Budapesten, a véradók napja alkalmából rendezett ünnepségen. Az eseményen a sokszoros véradókat, a véradóbarát munkahelyeket és a véradás ügyének támogatóit díjazták, idén összesen 64-en kaptak elismerést.

Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese a véradók közösségét a családokhoz hasonlította, mivel mindkettő kicsi, de meghatározó eleme a társadalomnak.

A családok és a véradók is megtestesítik az összetartozást, értéket teremtenek és örökítenek át, valamint éltetik a reményt a megmaradásra, az életben maradásra - fogalmazott.

Göndöcs Zsigmond, a Magyar Vöröskereszt elnöke arról beszélt, hogy az egészségügyet mindig is "divat volt szidni", és nincs ez másképp manapság sem. Ezért különösen örömteli, hogy a vérellátás egy sikerágazat.

Elmondta, hogy a vérellátó szolgálat munkatársai évente 430-440 egység vért vesznek le, amellyel az orvosok gyógyítanak, de a véradók jelentősen hozzájárulnak az orvostudomány fejlődéséhez is.

Az ünnepségre meghívták Orbán Viktor miniszterelnököt is, aki nem tudott részt venni, de jókívánságait küldte a díjazottaknak.

A vöröskereszt és az OVSZ felterjesztése alapján 19, kiemelkedően sokszor vért adó önkéntes vehette át az Emberi Erőforrások Minisztériumának Pro Vita díját. A kitüntetettek között van olyan, aki már százhatvanszor adott vért.

Kiemelkedő önkéntes véradásszervezői munkáért 18-an kaptak Véradó Mozgalomért Ezüst Emlékérem kitüntetést.

A Véradóbarát munkahely címet 18-an nyerték el, több vállalat és cég mellett a kecskeméti és az egri törvényszék, Salgótarján önkormányzata, a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV), a Fehérgyarmati Kórház és Gyógyfürdő, valamint a Tamási Rendőrkapitányság.

A díjazott munkahelyek évente többször szerveznek véradást, az azon részt vevő dolgozóknak szabadnapot biztosítanak vagy a városi véradónapokra munkaidőben is elengedik munkatársaikat. Salgótarján például ingyenes parkolást biztosít a több mint százszoros véradóknak a város egész területén.

Az ünnepségen elismerésben részesültek azok a cégek is, amelyek támogatóként részt vettek a Magyar Vöröskereszt és az OVSZ nyári véradókampányában.

A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére 1988 óta november 27. a véradók napja Magyarországon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!