Veszprémben ünnepli a magyar-lengyel barátság napját a két ország államfője

Belföld, 2018.03.21

Áder János köztársasági elnök meghívására, a magyar-lengyel barátság napja alkalmából péntektől kétnapos hivatalos látogatást tesz Magyarországon Andrzej Duda lengyel elnök, a két államfő Veszprémben tárgyal.

A Köztársasági Elnöki Hivatal szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy péntek délután ünnepélyes fogadtatásra kerül sor katonai tiszteletadással a veszprémi Óváros téren, majd Áder János és Andrzej Duda a Dubniczay palotában tárgyal.

Ezt követően a két államfő sajtótájékoztatót tart a veszprémi Városházán.

Este Áder János és Andrzej Duda beszédet mond a magyar-lengyel barátság napja alkalmából rendezett díszelőadáson a Hangvilla Központban.

Szombat délelőtt a két elnök ünnepi misén vesz részt a Szent Mihály székesegyházban.

A lengyel államfőt útjára elkíséri felesége, Agata Kornhauser-Duda.

A magyar-lengyel barátság napjának gondolata egy évtizede vetődött fel. Lech Kaczynski akkori lengyel és Sólyom László magyar államfő 2006.
március 24-én avatta fel Győrben a magyar-lengyel barátság első köztéri emlékművét, és hasonló emlékművet avattak fel 2008-ban a dél-lengyelországi Jaroslawban. A két köztársasági elnök aláírta a Győri nyilatkozatot is, amelyben kezdeményezték a magyar-lengyel barátság napjának megtartását.

Az Országgyűlés 2007. március 12-én a sok évszázados közös történelemre, a két nép barátságára és együttműködésére tekintettel március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította. A lengyel szejm néhány nappal később, 2007. március 16-i határozatában tette meg ezt a lépést. 2007 óta ezt a napot évente felváltva ünneplik a két országban.

Hétfőn Lengyelország történelmét bemutató tárlattal nyitották meg Veszprémben a vasárnapig tartó magyar-lengyel barátság hetét. A kiállítás a
lengyel nemzet helytállása, kitartása előtt tiszteleg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!