Vihar - Budapestre is kiadták a másodfokú riasztást

Belföld, 2014.07.30

Szerda este Budapestre is kiadták a másodfokú riasztást a heves zivatarok és a felhőszakadás miatt. A következő órákban az ország középső területein - így a fővárosban is - kialakulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket óránkénti 90 kilométeresnél erősebb széllökések, nagyobb méretű jég és rövid idő alatt 50 milliméternél is több csapadék kísérhet.

A Balatonnál és a Velencei-tónál másodfokú viharjelzés van érvényben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott, éjfélig szóló figyelmeztetése szerint az ország nagy részén lehet hasonlóan heves zivatarokra és felhőszakadásra számítani. Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivételével az egész ország területén érvényben vannak első-, illetve másodfokú figyelmeztetések a heves zivatar, a felhőszakadás, valamint a 24 óra alatt várható jelentős mennyiségű eső miatt.

A meteorológiai szolgálat azt írta: éjfél után már főként a Dunától keletre, majd csütörtök reggeltől kelet felől ismét egyre több helyen várhatók zivatarok. Ezeket elsősorban felhőszakadás kísérheti, melyek során 30-55, de akár 60 milliméternél is több eső hullhat. Helyenként jégeső is lehet, a jégdarabok átmérője akár a 4 centimétert is meghaladhatja. Emellett a zivatarok környezetében viharos (óránkénti 60-80 kilométeres, néhol akár 90 kilométeresnél is erősebb) széllökések is lehetnek.

A várható heves zivatarok, felhőszakadás, s a 24 óra alatt várható csapadékmennyiség miatt csütörtökre az ország egész területére elsőfokú, illetve másodfokú, narancssárga figyelmeztetéseket adtak ki.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legalacsonyabb hőmérséklet 17 és 21 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb hőmérséklet általában 27 és 31 fok között várható, de a nyugati határ közelében ennél alacsonyabb (23-26 fok) is lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!