Vince-napi vesszővágásra készülnek Ópusztaszeren

Belföld, 2020.01.09

Ópusztaszeren szombaton megjósolják, milyen termésre számíthatnak majd ősszel a szőlősgazdák: a nemzeti történeti emlékparkban Vince-napi vesszővágásra várják a látogatókat, akik újbort és hagyományos birkapörköltet is kóstolhatnak - közölte az intézmény marketingvezetője az MTI-vel.

Kodácz Csengele elmondta, a hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.

A 300 körül Hispániában vértanú halált halt szent ünnepén tájegységenként különbözőképpen jósolják meg a várható szőlőtermést. "Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince", vagyis ha enyhe az idő és olvad ezen a napon, akkor vidám szüretre, gazdag termésre lehet számítani.

A Szent Vincét nem csak a magyar borosgazdák tartják nagyra, Franciaországban, Dél-Németországban és Ausztriában is tisztelik. Ehhez hozzájárulhat nevének népies etimológiája: Vin-Cent (százszoros bor) is.

A szeri monostor gazdasági épületei között tárták fel az Alföld egyik legnagyobb borospincéjét, ami azt bizonyítja, hogy már a középkorban jelentős szőlőtermesztés folyhatott a területen. Hagyomány, hogy az emlékparkban összegyűlő borrendek a skanzen szőlőskertjében levágott vesszők állapotából következtetnek a várható termésre. Amennyiben a szőlő rügyei és a mellékrügyek szép zöldek, a vesszők rugalmasak, a tőkék átvészelték az elmúlt hetek kemény fagyait, így nincs oka aggódniuk a gazdáknak, bőségesen terem majd szőlő.

A rügykezdemények állapotából nemcsak a jövendő termést jósolják meg, a hagyományoknak megfelelően a levágott vesszőket meleg szobában vízbe állítják, és a hajtások alapján azt is megmondják hamarosan, mikor érdemes elkezdeni a szőlő metszését.

A program zárásaként a Karcagi Birkafőzők Egyesületének tagjai bemutatják, hogyan készül a hagyományos kunsági birkapörkölt, melyet természetesen megkóstolhatnak a vendégek. Arra is fény derül, miként vált be a tavalyi jóslat, a látogatóknak ugyanis az emlékpark látogatóközpontjában újboraikat kínálják a környékbeli gazdák.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!