Vízhiányra vagy vízkorlátozásra idén sem kell Szegeden számítani

Belföld, 2022.07.04

A Szegedi Vízmű Zrt. tájékoztatása szerint a vízfogyasztás még kánikulában is alacsonyabb, mint a napi víztermelési kapacitás, így vízhiányra, valamint vízkorlátozásra sem kell számítani Szegeden és Algyőn.

Víztorony Amint arról portálunkon korábban már beszámoltunk, néhány Pest megyei településen, köztük például Solymáron is vízkorlátozást kellett bevezetni egy rövid időre a megnövekedett vízfogyasztás miatt. A hőség miatt jelentősen megnőtt a vízfogyasztás néhány Pest megyei településen, ezért vált szükségessé a korlátozás. A jelenleg vízkorlátozással érintett települések: Pilisszentiván, Pilisborosjenő, Pilisvörösvár, Pilisszentkereszt, Budakalász, Pomáz, Szentendre, Pilisszántó, Üröm és Csobánka. Solymáron mind a négy tározót feltötték, itt a telítettségi szint megfelelő, a településen péntek délután óta a Magyar Honvédség is segíti a vízellátást.  

Hasonlóra Szegeden és Algyőn egyáltalán nem kell számítani, hiszen a napi víztermelési kapacitás meghaladja a vízfogyasztást, még kánikulai idő esetében is - tájékoztatott a közműcég. A forró nyári időszakokban jellemzően 4-5.000 m3-el ugrik meg a fogyasztás szintje. A Szegedi Vízmű naponta átlagosan 35.000 m3 ivóvizet termel, ami elegendő a lakosság számára.  

Locsolási vagy ennél is szigorúbb korlátozásra egyébként az elmúlt 25 évben biztosan nem volt példa Szegeden. Ez leginkább annak köszönhető, hogy a '70-es évek elejétől a termelési kapacitás meghaladja a vízfogyasztást.  

Amint arról portálunkon korábban már beszámoltunk a Szegedi Vízmű a hőség miatt 2022.06.27-én párakapukat helyezett ki a városban, egyet a Mars, egy új egységet pedig a Klauzál térre. Sőt a kánikula miatt a tűzcsapokra szerelt ivócsapokból is lehet ivóvízhez jutni a belvárosban. Az ivókutak és a párakapuk várhatóan a nyár végéig kint maradnak, amíg nem enyhül a rekkenő hőség.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!