Vizoviczki-ügy - Az ügyészi perbeszéddel folytatódott a tárgyalás

Belföld, 2017.03.28

Az ügyész perbeszédével folytatódott a költségvetési csalással vádolt Vizoviczki László és társai ellen indult büntetőper kedd délután a Fővárosi Törvényszéken.

A bíróság befejezetté nyilvánította a 2014 novemberében kezdődött bírósági eljárás bizonyítását.

Az ügyészség szerint triviális a történeti tényállás: a Vizoviczki Lászlóhoz köthető - vendéglátóhelyeket üzemeltető - gazdasági társaságok 2010 és 2012 között a bevétel jelentős részét eltitkolták, ráadásul az elkövetési mód is a legősibb, "nincsenek alvállalkozók, számlagyárak", a készpénzes bevételt egyszerűen nem szerepeltették a könyvelésben. Az ügyész kiemelte: alapos bizonyításon vannak túl és sikerült bizonyítani a vádat, ezt segítette az is, hogy a hatóság rendelkezésére állt a "feketekönyvelés".

Az ügyész kitért arra is, hogy magas fokon, egységesen volt megszervezve a bűnözői hálózat, a feladatok, szerepek szét voltak választva, a kapcsolatot konspirálva tartották. Az üzletvezetők a bizonyítékok szerint tudtak a bűncselekmény elkövetéséről, aktívan közreműködtek benne, jelezték a munkavállalóknak, mikor kell "szorosan fogni a pénztárgépet" és dokumentálták a tényleges bevételeket.

A vádlottak ellen a Központi Nyomozó Főügyészség emelt vádat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt. Kilenc embert bűnszervezetben történt elkövetéssel is vádolnak.

A vád szerint a budapesti szórakozóhelyek üzemeltetőjeként ismertté vált elsőrendű vádlott, Vizoviczki László az 1990-es évek első felétől Budapesten egyre több vendéglátóipari tevékenységet folytató gazdasági társaságban szerzett érdekeltséget, és törekedett a vendéglátóipari tevékenységből származó bevételeinek illegális növelésére.

A vádbeli időszakban 48 cégből álló cégcsoportot alakított ki. A gazdasági társaságok ügyvezetői a Vizoviczki Lászlónak lekötelezett, már hosszú ideje neki dolgozó, általa megbízhatónak tekintett emberek voltak. Emellett Vizoviczki jó kapcsolatokat épített ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság és az V. kerületi kapitányság több vezető beosztású tisztjével és más hatósági dolgozókkal is.

A korrupt rendőrök feladata az volt, hogy a Vizoviczki érdekeltségébe tartozó szórakozóhelyeken lehetőség szerint ne legyenek hatósági ellenőrzések, vagy ha mégis, akkor azokról előre értesítsék megbízójukat, továbbá igyekeztek elérni, hogy legyenek ellenőrzések, igazoltatások a konkurens szórakozóhelyeken, esetenként közreműködtek a fizetni nem akaró vendégek tartozásainak behajtásában. A vád szerint az elkövetői kör több tagja illegális kapcsolatot tartott fent szakhatóságok dolgozóival is annak érdekében, hogy a szórakozóhelyekre tervezett hatósági ellenőrzésekről időben értesüljenek, illetve a szórakozóhelyekkel kapcsolatos ügyintézésnél kedvezőbb elbírálásban részesüljenek.

Az elsőrendű vádlott folyamatos terjeszkedése eredményeként a 2000-es évek közepére több vendéglátóipari tevékenységet folytató gazdasági társaságban szerzett befolyást Budapesten, legális, illetve illegális eszközökkel átvette több szórakozóhely, illetve több, a Hajógyári-sziget területén található vendéglátóipari egység üzemeltetését.

Ebben az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás a vád 33 vádlott ellen, közülük többen az ügyészség szerint bűnszervezetben követték el cselekményeiket. A vádbeli cselekmények elkövetési értéke összességében milliárdos nagyságrendű.

Az eljárás során az elsőrendű vádlott és társainak többsége tagadta bűnösségét, de voltak, akik részben elismerték bűnösségüket.

A Központi Nyomozó Főügyészség 2014 augusztusában egy másik vádiratot is benyújtott Vizoviczki László és 21 társa ellen. Abban az ügyben a vád vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés, többen az ügyészség szerint bűnszervezetben követték el cselekményeiket.

A két vádirat alapján összesen több mint 300 cselekmény róható a vádlottak terhére az ügyészség szerint. A több mint félszáz vádlott között van hét egykori rendőr, köztük öt volt vezető beosztású tiszt, továbbá egykori tűzoltó százados, pénzügyőr főhadnagy, önkormányzati köztisztviselő és közegészségügyi felügyelő.

A Vizoviczki és társai elleni nyomozás a Nemzeti Védelmi Szolgálat titkos információgyűjtésen alapuló feljelentése nyomán 2012 elején kezdődött, és az év májusában fogták el az első gyanúsítottakat, köztük rendőrtiszteket is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!