Volt olyan autós, aki a kúton szembesült vele, hogy megszűnt a hatósági ár

Belföld, 2022.12.07

Szerdától már csak piaci áron tankolhatunk az autónkba, de az árstop eltörlése nem jelenti azt, hogy mindenhol azonnal lesz is üzemanyag. Az ellátási lánc azért valószínűleg hamar helyreáll, csak az autósoknak kell többet költeniük ezentúl Szegeden is.

Mol benzinkút Szegeden
Amint arról portálunkon korábban már beszámoltunk, a Mol javaslatára a kormány megszűntette az üzemanyagárstopot, így szerdától már csak piaci áron tankolhatunk, ha tudunk egyáltalán, hiszen az elmúlt napok során számos benzinkútnál alakult ki hiány többek között a pánikvásárlás és a készletezés miatt. 

Gulyás Gergely a kormányinfón jelezte, hogy a szankciók életbe lépése zavarokat okozott Magyarország üzemanyag-ellátásában. A kormány nem tudja tovább tartani a 480 forintos üzemanyagárat az ország összes benzinkútján a magyar családoknak. 

Hernádi Zsolt hozzátette, a Mol eddig bírta, töltőállomásaik negyedében volt leürülés az elmúlt napokban. A benzin esetében például az elmúlt napok forgalma csaknem a duplája volt az előző évinek és két és félszerese a 2020-asnak. A kereslet az egekbe szökött, a fogyasztók készleteztek, beindult egyfajta pánik - fejtette ki álláspontját a Mol vezér.

Szerda reggel mi is megnéztünk néhány benzinkutat Szegeden és azóta, hogy nincs hatósági áras üzemanyag, a sorok is megszűnni látszanak. Az utóbbi két hétben a szegedi benzinkutasokon is hatalmas volt a nyomás, számos töltőállomáson nem volt üzemanyag, ahol meg igen, azt hamar kiürítették a vásárlók. Például a Makkosházi körúti OMV kútnál is mindig tumultus volt, a benzinkutasok segédkeztek az autósok irányításában. 

A Vásárhelyi Pál úton lévő Mol benzinkútnál volt olyan, hogy egészen a Kálvária sugárútig állt a sor. Szerda reggel már itt is csak néhány autós várakozott, igaz ennél a benzinkútnál például a legolcsóbb dízel üzemanyagból nem volt, erről megállítótáblával is tájékoztatták az autósokat. 

Volt olyan autós, aki nem tájékozódott a hatósági ár megszűnéséről, majd a kasszánál szembesült azzal, hogy piaci árat fog fizetni az üzemanyagért. Az egyik autós egyenesen a benzinkutast tette felelőssé, mondván nem látta a kiírást, hogy a hatósági ár megszűnt. Ennél a Mol kútnál egyébként a sima 95-ös benzinért 641, míg a dízelért 699 Ft-ot kérnek literenként.

Hiába törölték el az ársapkát, a Szabadkai úti Shell kútnál például csak a prémium üzemanyag állt rendelkezésre szerda reggel, az összes többi zárva volt, igaz az ígéretek szerint ez még a mai nap meg fog oldódni. A Shell-nél a FuelSave Euro 95-ös 645,9 Ft, míg a Fuelsave dízel 704,9 forinttól elérhető literenként.

A Napfényparki Tesco-nál lévő automata ENVI kútnál is volt üzemanyag, itt a normál benzin 646 Ft/liter áron elérhető. Érdekesség, hogy amíg volt a hatósági ár, ennél a kútnál csak 3 litert lehetett tankolni az ársapkás üzemanyagból, amelyet még mindig felirat hírdet a kúton. 

Az üzemanyagár eltörlésével a benzinkutaknál kialakult helyzet is normalizálódhat, annál is inkább, hiszen ezután import is érkezhet hazánkba, valamint a Dunai finomító karbantartása is befejeződött. 

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!