Vona: a Jobbik támogatja a Kárpát-medencei magyar közösségek autonómiatörekvéseit

Belföld, 2017.08.18

A Jobbik támogatja a Kárpát-medencei magyar közösségek autonómiatörekvéseit - közölte Vona Gábor, az ellenzéki párt elnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Értékelése szerint ez "nem valamiféle múltba révedő 20. századi sérelempolitika", hanem 21. századi felvetés.

Azt mondta: a cél eléréséhez erős anyaországra és erős helyi magyar közösségekre van szükség, s ha a kettő nem áll össze, nem lesz sikeres.

A jobbikos politikus szerint el kell ismerni, hogy a mostani kormány nemzetpolitikájában történtek előrelépések a szocialista-szabad demokrata kormányokhoz képest. Ezek közé sorolta a kettős állampolgárságot.

Azt ugyanakkor kifogásolta, hogy érdemi áttörés nem történt szerinte például az elvándorlás, az asszimiláció, a közösségi jogok érvényesülése területén.

Vona Gábor úgy vélte: a kormány az itthoni pártpolitikai konfliktusokat és a korrupciót kihelyezi a Kárpát-medencei magyarság életébe is, és nem tekint az érintettekre egyenrangú partnerként. Ehelyett velük egyeztetve kellene megtalálni a célkitűzéseket és beállni mögéjük - jelentette ki.

A Jobbik elnöke azt is megfogalmazta, hogy a környező országok vezetőivel folytatott találkozón és nemzetközi szervezetekben is meg kell jeleníteni a magyar ügyet. Szóvá tette, hogy a kormány a másik fél érdekében nem veti fel ezeket a témákat, az autonómiáról pedig csak "befelé" kommunikál.

A sajtótájékoztatón Apáti István, a Jobbik szóvivője válaszolt a más témában érkezett kérdésekre. Ezek között az ünnep meggyalázásaként értékelte, hogy sajtóhírek szerint a diplomatáknak fel kell vetniük augusztus 20-án Soros György tevékenységét. Mint mondta, sok igazság lehet az üzletember befolyásolási erejéről szóló hírekben, ugyanakkor felvetette, hogy miért nem folyik ellene büntetőeljárás és miért nem indult nemzetközi körözés hazaárulás, hűtlenség, a közélet tisztasága elleni bűncselekmény miatt.

Faggatták a csütörtöki, a párt által szervezett nyugdíjas kerekasztalról is, amiről kifejtette, hogy az idő rövidsége miatt az alapszervezetek személyes kapcsolat alapján hívták meg a résztvevőket, és egyebek mellett a mindennapi kérdésekről, a nyugdíjak mértékéről tanácskoztak.

Hozzátette: Vona Gábor nyugdíjasokat érintő mondatait csak a nyugdíjasok kisebb része értette félre, sem a rendezvényen, sem máshol nem kell bocsánatot kérnie a pártelnöknek.

A szóvivőt megkérdezték a párt cigányokhoz és zsidókhoz fűződő viszonyáról is. Közölte: soha nem beszéltek kollektív bűnösségről, s ha valakit kritizáltak, az nem származása, hanem politikája miatt volt. Ha valakit megbántottak volna, készek bocsánatot kérni - tette hozzá, egyúttal "választási rasszizmussal" vádolva a Fideszt, amelynek szerinte csak addig fontos egy közösség, amíg a szavazatát begyűjti.

Egy másik kérdésre visszautasította, hogy Simicska Lajos nagyvállalkozó fogalmazott volna meg szalonképességi elvárást a párttal szemben, arra pedig, hogy Mesterházy Attila MSZP-s politikus is a vállalkozóval való együttműködés lehetőségét vetette fel, azt mondta: a párt "kínjában már tekeredne mindenhová".

Több kérdésre is kizárta a Jobbik és az MSZP együttműködését, mint fogalmazott, "a kerecsensólyom kártevőkkel nem egyezkedik". Apáti István azt valószínűbbnek nevezte, hogy a Fidesz fog össze az MSZP-vel ha "szoros lesz a meccs", hogy megakadályozzák a Jobbik-kormány létrejöttét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!