Vona: legyen állandó parlamenti közgyűlése a V4-nek

Belföld, 2017.10.18

A Jobbik a visegrádi négyek állandó parlamenti közgyűlésének létrehozását javasolja - közölte Vona Gábor pártelnök, miniszterelnök-jelölt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus a régió és az unió jövője szempontjából is fontosnak nevezte, hogy az együttműködés erős és stabil legyen.

Értékelése szerint vitán felül áll, hogy a V4 a legstabilabb szövetség Kelet-Közép-Európában, ugyanakkor külső vagy belső problémák miatt volt, hogy elvesztette dinamikáját.

Mint mondta, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország 10 problémájából 7 közös, logikus lenne, ha ezeket közös tervekkel, megoldásokkal orvosolnák. Példaként a béreket és a migrációt hozta.

A változó Európában ez a négy állam hatékonyabban tudja képviselni az érdekeit - hangoztatta Vona Gábor, egy "zászlóshajó" igényét megfogalmazva.

Most dől el, hogy az EU egy- vagy többsebességes lesz - mondta, állást foglalva az egysebességes elképzelés mellett. A többsebességes unió az alapelvek és a később csatlakozott tagállamok elárulása lenne - tette hozzá.

A pártelnök a magyar soros elnökséggel összefüggésben kitért arra is, hogy a V4-et közel kell hozni az emberekhez, meg kell tölteni lehetőségekkel. Szerinte az emberek nem érzik magukénak az együttműködést, azt látják, hogy "bizonyos időközönként ezeknek az államoknak a kormányfői egy hotelben vagy egy hajón összejönnek, ott koccintanak, beszélgetnek, aztán hazamennek és belpolitikai használatra gyártott kommunikációs paneleket mondanak fel az együttműködés fontosságáról".

Megjegyezte azt is, hogy egy korábbi, V4 parlamenti közgyűlésről szóló lengyel felvetéshez Kövér László házelnök és Orbán Viktor miniszterelnök is támogatását fejezte ki. Az elképzelésről most határozati javaslatot nyújtottak be a parlamentnek - mondta Vona Gábor.

A közgyűlés összetételét firtató kérdésre kifejtette, hogy leggyorsabban a nemzeti parlamenteken alapuló delegációs mechanizmussal lehetne létrehozni, de nyitottak civilek, szakszervezetek bevonására is. A feltételeket a részt vevő államoknak kell megvitatni - tette hozzá.

A tájékoztatón Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője válaszolt a más témában érkező kérdésekre. Arra a felvetésre, hogy a Liberálisok szerint a Jobbik néppártosodása csak kommunikációs fogás és a párt továbbra is kirekesztő, azt felelte: "az ostobaságot kirekesztjük minden szinten", így "a liberális párt agymenéseit" is. Értékelése szerint a liberálisok a Fidesz utasításait hajtják végre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!