Zajlanak a késő őszi munkálatok a városi környezetgazdálkodási cégnél

Belföld, 2021.11.16

A szegedi fák jó része már megszabadult a lombjától, és folyamatosan hullik a levél a járdákra, közterekre. A színes levelek szépek, de előbb-utóbb el is kell takarítani a kupacokat. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igyekszik hasznosítani az összegyűjtött mennyiséget.

Ősz
Szegeden átlagban 800 tonna lehullott levelet gyűjtenek össze évente, ez a mennyiség körülbelül 75 ezer fáról hullik le, de a gyűjtés nem ér véget az ősszel. Ez folyamatosan zajlik még a téli hónapokban is, mert nem egyszerre dobják le levelüket a fák. Jelenleg a levélgyűjtést a köztereken még egybekötik a fűnyírással. A városrészi részlegek teljes fizikai állománya gyűjti kézi eszközökkel a falevelet nagyméretű 1m3-es zsákokba, valamint puttonyos falevelet is gyűjtő fülkés fűnyírótraktorok és egy lombszívó gép is dolgozik a városszerte. Az összegyűjtött mennyiségből komposzt készül.

A környezetgazdálkodás feladata a közterületek, parkok, terek mellett a külvárosi parkolók takarítása is, a belvárosi parkolókat pedig az SZKT tartja rendben. Ezeken a helyeken nehéz a dolguk a takarítóknak, mert a parkoló autók miatt nem mindig tudják elvégezni a feladatukat. Az utcákon, a házak előtti járdán és zöldterületen azonban, nem a környezetgazdálkodás dolga a lombhulladék összegyűjtése, hanem a háztulajdonosoké az ingatlan szélességében. Ezeket a részeket ugyanis a tulajdonosoknak kell rendben tartani, ha nem teszik ezt meg, bírság járhat érte.

Az ingatlanok előtt lehullott falevelet is elszállítják a kommunális hulladékkal, egyszerre kettő, átlátszó zsákot rakhatnak ki a lakók a kukák mellé. Javasolt az erős zsákok használata, mert ha kiszakad, azt megint csak a lakóknak kell feltakarítani. A környezetgazdálkodás és a hulladékgazdálkodás honlapján is szerepel a tájékoztatás: október 25. és december 12. között szállítják el így térítésmentesen a zöldhulladékot, lombot. Térítés ellenében, értesítő hátra hagyása mellett viszik csak el a lombhulladékkal megrakott zsáko(ka)t azoktól az ingatlanoktól, amelyek előtt nincs a közterületen olyan növényzet, melyről a kihelyezett hulladék származhat, ahogy azokat a zsákokat is, amiket részben vagy egyáltalán nem lombhulladékkal raktak tele.

Idén októberben 34.500 db kétnyári virágot ültettünk Szeged város parkjaiba, közterületeire – mondta Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit kft. ügyvezető igazgatója - Ebből kicsit több mint 20.000 tő árvácskát, 6.000 db nefelejcset. A százszorszépet idén több helyen használva 4.000 db-ot terveztünk az ágyásokba, ezek mellett a sárgaviola is helyet kapott, melyből 3.000 darabot ültetünk – tette hozzá a cégvezető. Idén összesen 14.000 db tulipánhagymát ültettek. A szökőkutakat folyamatosan állították le, utoljára a múlt héten zárták le a Móra Park új kútját.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!