Zalai megyegyűlés: csökkent a balesetek és a bűnügyek száma

Belföld, 2020.09.17

Zalában az elmúlt öt évben csökkent a közúti balesetek és a bűncselekmények száma, illetve javult a nyomozások eredményességének mutatója - derült ki a Zala Megyei Közgyűlés csütörtöki ülésén, amelyen egyebek mellett a megyei rendőr-főkapitányság eredményeiről tárgyaltak.

Sipos Gyula megyei rendőrfőkapitány - Balogh János országos rendőrfőkapitány jelenlétében - a közgyűlés előtt arról számolt be, hogy az elmúlt öt évben megfeleződött az ismertté vált bűncselekmények száma, tavaly 3222 történt Zalában. Az országos tendenciáknak megfelelően mérséklődött az élet elleni bűncselekmények száma - a múlt évben 156 volt -, de némi növekedést mutat a garázda, az italozás és a kábítószer miatti bűncselekmények, az összeférhetetlenség, a tolerancia hiánya miatt bekövetkezett esetek mértéke.

Az öt év alatt ugyanakkor 265-ről 153-ra csökkent a testi sértések száma, az elmúlt három évben nem volt megoldatlan rablás, de a tavalyi 960 lopási esetnél is javult a felderítés eredményessége. A megyében "nagy terhet jelentő" betöréses lopások száma is több mint a felével mérséklődött öt év alatt - tavaly 113 volt -, minden második elkövetőt sikerült kézre keríteni - ismertette Sipos Gyula.

A megyegyűlés által tárgyalt írásos előterjesztésből kiderül továbbá: a kiemelt bűncselekmények száma - mint például az emberölés, a rablás vagy az önbíráskodás - 1547-ről 1427-re csökkent a megyében. Javult Zalában a nyomozáseredményességi mutató, ez tavaly 70,9 százalék volt, 2,7 százalékponttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A megyében a közlekedésbiztonsági helyzet is kedvezően változott. A múlt évben 434 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt - köztük az előző évinél csaknem 10 százalékkal kevesebb, 19 volt halálos -, míg 2018-ban 472 esetet regisztráltak.

A leggyakoribb baleseti ok a sebesség helytelen megválasztása volt. A legtöbb személyi sérüléses közlekedési balesetet továbbra is a személygépkocsi-vezetők okozták, utánuk következtek a kerékpárosok - akik több mint 38 százalékkal több balesetnek voltak előidézői -, a harmadik helyen álló tehergépkocsi-vezetők viszont ugyanennyivel kevesebb balesetet okoztak.

Az összesítések alapján Zala megyében az M7-es és az M70-es autópálya számít a legbiztonságosabbnak, vagyis ezeken történt a legkevesebb közúti tragédia, a legveszélyesebb útszakasznak pedig a 76-os főút minősült.

A zalai megyegyűlés által egyetlen tartózkodással elfogadott rendőrségi beszámoló kapcsán Sipos Gyula bejelentette azt is, hogy november végén nyugdíjba vonul. A közgyűlés a véleményezési jogával élve egyhangúlag elfogadta, hogy Balogh János felterjesztésére az utód a mostani ülésen személyesen is bemutatkozó Vereckei Csaba eddigi Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrfőkapitány legyen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!