Zöldebb lesz a Tisza Lajos körút a felújítás után

Belföld, 2018.07.27

A Fenntartható városi közlekedésfejlesztés Szegeden – I. ütem projekt megvalósítására az önkormányzat 1,13 milliárd forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatást kapott a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

A fejlesztésnek mind a négy része elkezdődött; a teljes projekt tervezetten év végére befejeződik. A korszerűsítés célja közösségi közlekedés előnyben részesítése és modernizálása, ezáltal a környezet védelme. A fejlesztés olyan korábbi beruházások sorába illeszkedik, mint a Szeged elektromos tömegközlekedés fejlesztése nagyprojekt, a Tisza Lajos körút felújítása, amelyek eredményei azóta is kedvező hatást fejtenek ki a város fenntartható közlekedésére.

A folytatásban az önkormányzat fejleszti az ELI–ALPS lézerközponthoz vezető utat és tömegközlekedését, tovább bővíti és korszerűsíti Szeged közösségi közlekedési járműparkját. A fejlesztés a város tömegközlekedése, azon belül is a közösségi közlekedés szempontjából egyik legfrekventáltabb területén valósul meg. A projekttel érintett tömegközlekedési járatok (8-as és 10-es jelzésű trolibuszok, 20-as, 20A-s, 36-os, 74-es és 74A jelzésű autóbuszok) rendkívül jelentős méretű utazóközönséget szolgálnak ki.

A komplex fejlesztés érdekében a projekt több területre fókuszál. A zöldfelületek, közvilágítás rekonstrukciója és a járdaszakaszok felújítása a Tisza Lajos körút, Petőfi Sándor stg. és a Boldogasszony sgt. út szakaszán zajlik. A közösségi közlekedés előnyben részesítése érdekében megállóhelyek és csomópontok kerülnek átépítésre a Felső Tisza-part - Huszár Mátyás rakparti csomópontban és Tisza Lajos krt. Petőfi Sándor sugárút és a Boldogasszony sgt. közötti szakaszán. Ezen a területen fákat és egyéb növényeket is telepítenek közvetlenül a felújított útszakasz mellé, így sokkal barátságosabb, élhetőbb lesz a környék.

Az áttekinthető, biztonságos és gyorsabb közlekedés érdekében átépítésre kerül a Szilléri sgt. és Fecske utca csomópontjában található körfogalom. Ezek mellett városszerte 36 autóbusz- és trolibuszmegálló újul meg. A projekt szervesen illeszkedik a Fenntartható Városi Mobilitási Terv (SUMP) célkitűzéseihez. Szeged Megyei Jogú Város fenntarthatóság iránti elkötelezettsége, valamint a 2017–2030 közötti időszak közlekedés-fejlesztési céljainak, intézkedéseinek megalapozása érdekében ugyanis Fenntartható Városi Mobilitási Terv elfogadásáról döntött.

Ebben a meglévő város- és közlekedés-fejlesztési terveket hangolja össze. Célja, hogy fenntartható és integrált megoldásokat kínáljon a városi közlekedési problémák megoldására, hozzájárulva ezzel a klímavédelmi és energiahatékonysági célkitűzések teljesüléséhez. A fejlesztésnek mind a négy része elkezdődött, a teljes projekt pedig várhatóan az év végére befejeződik.
(Webrádió)

Címkék

Szeged Tisza Lajos körút Felújítás
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!