Zöldombudsman: több időt kell adni az önkormányzatoknak településképi rendeleteik megalkotására

Belföld, 2017.06.27

A településképi arculat védelméről szóló önkormányzati rendeletek elkészítésére előírt határidő meghosszabbítását kéri a jövő nemzedékek szószólója, azért, hogy átgondolt és hatékony településképi szabályozást lehessen kialakítani - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kedden az MTI-vel.

Bándi Gyula azzal kapcsolatban foglalt állást, hogy a tavaly elfogadott, a településkép védelméről szóló törvényhez kapcsolódó végrehajtási rendelet októberig ad időt az önkormányzatoknak településképi arculati kézikönyvük és annak alapján a településképi arculat védelméről szóló rendeleteik megalkotására.

Az ombudsmanhelyettes azt írta: ezen szabályok megalkotása alapos előkészítést igényel, egyebek mellett egyeztetni kell a helyi társadalom szereplőivel is. A jogbiztonság követelményével összhangban kiemelten fontos az új rendeletben meghatározandó településképi követelmények és a már létező szabályozások összhangja. Ezek miatt félő, hogy az önkormányzatoknak nem lesz elegendő idejük a megfelelő jogszabály-előkészítésre - figyelmeztetett.

Hangsúlyozta: az elegendő felkészülési idő biztosítása alkotmányos követelmény. Emellett amennyiben az új önkormányzati szabályok határidőre nem születnének meg, az épített örökség esetében ez a helyi védettség megszűnésével járna. Ez a visszalépés - a kulturális örökségvédelem területén is irányadó - tilalmának alkotmányos elvébe ütközhet. Az Alkotmánybíróság szerint ha egyszer már valami műemléki védelem alá került, rendkívüli indok kell ahhoz, hogy onnan kivegyék - tette hozzá.

A településrendezés jelentőségéről Bándi Gyula azt írta: az hosszú távra, esetenként visszavonhatatlanul meghatározza a lakosság életkörülményeit, befolyásolja az épített és természetes környezetet. Feladata, hogy hozzájáruljon a nemzet kulturális öröksége, ezen belül az épített környezet megóvásához. A fenntartható településtervezésben kiemelt fontosságú a települési zöldfelületekre vonatkozó helyi rendelkezések megalkotása is.

A szószóló mindezek miatt javasolta a határidő meghosszabbítását és azt, hogy a készülő szabályozásnak a meglévő programokkal, tervekkel való összehangolásához garantálják az anyagi forrásokat és a szakmai támogatást. Bándi Gyula emellett azt ajánlotta, hogy alkossanak a helyi értékek védelmének folyamatosságát biztosító átmeneti rendelkezéseket.

Az önkormányzati szabályozást illetően a zöldombudsman szorgalmazta a helyi jelentőségű zöldfelületek kiemelt védelmét, a társadalmi részvétel és nyilvánosság követelményének biztosítását, valamint - különösen kistelepülések esetében - a térségi összefogást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!