Zuhogó esőben indult útjára a palacktutaj

Belföld, 2018.06.30

Nagy érdeklődés és egy kiadós vihar előzte meg annak a különleges tutajnak a vízrebocsátás, melyet szegedi egyetemisták építettek PET palackokból.

PET palacktutaj Szeged
A Kaszap István Kollégiumban lakó Sipos Áron az egyik ötletadója. Az indulás előtt elmondta, folyamatosan látták maguk körül a kollégiumban, hogy mennyi műanyag palack gyűlt össze a szelektív gyűjtőben. Ebből jött az ötlet, ha már ennyi van, akkor egy akcióval hívják fel a figyelmet a problémára. Céljuk tehát nem az öncélú magamutogatás volt, hanem a környezetvédelem és az újrahasznosítás fontosságára szerették volna felhívni a figyelmet. A harmincfős kollégiumban körülbelül 800 darab PET palackot gyűjtöttek össze, amelyek biztosítják, hogy a jármű a vízen maradjon.

A tutajt a  Kaszap István Kollégium lakói pénteken délután bocsátottak vízre. A premier elég viharosra sikerült, ugyanis épp akkor szakadt le az ég, amikor elindultak volna a vízitelepről a vállalkozó szellemű fiatalok. Sipos Áron mellett Balogh Péter vállalkozott arra a nem mindennapi feladatra, hogy a vízitelepről a Laposig evickélnek az alkalmi vízi járművel. Mivel fél óra elteltével kicsit csillapodott az esőzés, a két bátor fiatalember mégis nekiindult a viszontagságos útnak. Útjuk során hol jobban, hol kevésbé jött az égi áldás, így aztán kemény erőpróbává vált az a vállalkozás.

A tutajt egyébként egy nappal korábban kipróbálták, így a kétfős legénység a zuhogó eső ellenére magabiztosan irányította a lélekvesztőt. A partról és az úszóházakról tapssal, biztató kiáltásokkal köszöntötték az elemekkel küzdő hajósokat. A túlsó parton elázott kis csapat várta őket, akik szintén megünnepelték a két diákot. A műanyag palackokból raschelzsákokból és deszkákból konstruált vízi járművet a Laposon darabjaira szedték, és később elszállítják a szelektív hulladékgyűjtőbe.   

Az akció szervezői hangsúlyozták, szeretnék, ha ezekről a környezetvédelmi problémákról minél többet beszélnének, mivel amíg van felesleges élelmiszer, túlcsomagolják a termékeket, addig van még mit tenni. Számukra éppen ezért ez az akció nem egy buli volt, hanem sokkal fontosabb, a környezetvédelemre és az újrahasznosítás fontosságára kívánták felhívni a figyelmet.
(Webrádió)

Címkék

PET Palacktutaj Szeged
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!