A szemétégető kommunális távhőhálózatra állhat át a belga királyi palota

Bulvár, 2017.01.18

A hulladékot felhasználó brüsszeli lakossági távfűtés hálózatára állhat át a belga királyi palota a belga belügyminiszter tervei szerint - közölte a La Libre Belgique belga napilap szerdán.

A tájékoztatás szerint Jan Jambon belga belügyminiszter pénteken nyújtja be a miniszterek tanácsának azt a javaslatot, amely szerint a Brüsszel északnyugati, Laeken nevű kerületében található királyi palota fűtését átállítják az energiát javarészt háztartási hulladék elégetéséből nyerő kommunális rendszerre.

Az indoklás szerint a palota mintegy 1 millió liter gázolajat használ el fűtéséhez évente. Az új rendszer mintegy 900 ezer liter gázolaj megtakarításával járna.

A kiadások csökkentése mellett az új hálózatra való átállás és a palota ehhez szükséges fűtésrendszerének felújítása jelentősen csökkenti majd a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyiségét. Becslések szerint mintegy 2700 tonnával lesz kevesebb az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása.

A napilap úgy tudja, a távhőszolgáltató vállalat kezdetben egy egyszeri, 25 éves időtartamra szóló ellátási megállapodást kötne a királyi palotával.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!