Amit eddig még nem tudtál a látássérült kutyákról

Bulvár, 2020.07.16

Azt már tudjuk, hogy a vakvezető kutyák hatalmas odaadással támogatják gazdájukat.

Kutya De mi van akkor, ha éppen kedvencünk veszíti el a látását, és ő szorul a segítségünkre? Következő cikkünkben azoknak a gazdiknak próbálunk egy kis segítséget nyújtani, akiknek látássérült kutyájuk van, vagy azon gondolkodnak, hogy szívesen örökbe fogadnának egyet.

Miben segítheted látássérült kutyádat?

A kutyák esetében a látássérülés nagyon gyakran fennáll. Általában idős korukban következik be, de egyes fajták esetében különösen jellemző. Így mindenképp jó, ha felkészülsz minderre.

A gyengénlátó vagy akár a teljesen vak kutyák jól tudják leplezni bajukat, ugyanis nagyon jól tájékozódnak. A fejükben elraktározzák az egyes tárgyak, bútorok helyét, így egyszerűen tudnak közlekedni mindenféle probléma nélkül. Ezáltal pedig előfordulhat, hogy a gazdi csak jóval később veszi észre néhány apró jelből, hogy kedvencének gondja van a látással. Ha szeretnéd megkönnyíteni szeretett kutyád mindennapjait, akkor ügyelj arra, hogy a lakásban lévő bútorokat ne mozgasd, illetve ismeretlen tárgyak se heverjenek a földön. Ha pedig kedvenced kinti kutya, szerezz be neki egy tágas és kényelmes kutyaólat, amelynek a helyét szintén ne változtasd! Minőségi kutyaházakért látogass el a SINB oldalára!

Gondoskodj arról, hogy jó élményekkel gazdagodjon!

A látássérült kutyáknak is ugyanolyan szükségük van sétára és kirándulásokra, mint bármely más egészséges kiskedvencnek. Az ismerős utat képes megjegyezni a kutya, és minél többször sétáltok ugyanazon az útvonalon, a kutya egyre magabiztosabban lépked majd melletted. Ezek a kis séták és kirándulások azért is fontosak számukra, mert ugyan a látásuk sérült, de a hallásuk és a szaglásuk igazán kifinomult, így a séta minden percét élvezni fogják. Éppen ezért érdemes ingerekben gazdag környéket választani. Egy park vagy egy erdő kiváló választás lehet, hiszen itt temérdek illattal és hanggal találkozhat.

A látássérült kutyákkal is kommunikálhatunk

Az érzékszerveink közül a látás az, amivel a legtöbb információt vesszük fel, így erre hagyatkozunk a leginkább. Ezzel kutyáink is tisztában vannak, így testbeszédünkre és mimikánkra odafigyelve kommunikálnak velünk. Ha azonban kutyánk látására nem támaszkodhatunk, akkor másféle kommunikációt kell választanunk.

Ezek a kutyusok nagyon igénylik a testi kontaktust, így az érintésekkel, simogatásokkal, illetve a hangjelzésekkel is nagyszerűen tarthatjátok a kapcsolatot. A vezényszavakhoz társíts érintéseket, a kezedet a hátára simítva segítsd neki az irányokat érzékelni. Emellett érdemes számukra még néhány vezényszót (jobbra, balra, lépcsőn fel, stb. ) megtanítani, amelyekkel megkönnyítheted a mindennapokat.

Tehát egy látássérült kutya is tud teljes életet élni, ha gazdája nem sajnál rá időt és energiát fordítani. Sőt, ezzel a kutya-gazdi kapcsolat is mélyebbé válik, amellyel egy életre szóló barátság veheti kezdetét.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!