Az anyakönyvvezetők dönthetek a spanyol gyerekek vezetéknevéről, ha a szülők nem tudnak megegyezni

Bulvár, 2017.08.04

Spanyolországban az anyakönyvi hivatal munkatársa hozhatja meg a döntést, ha a szülők nem tudnak megegyezni újszülött gyerekük vezetéknevéről.

A dél-európai országban hagyományosan mindenki két családnevet visel, az első az apa, a második az anya vezetékneve. 1999 óta lehetőség van a kettő felcserélésére, de kizárólag abban az esetben, ha a szülők ebben egyetértenek. Vita esetén pedig automatikusan marad az eredeti sorrend.

Az elmúlt 18 évben mintegy 23 ezer csecsemő kapta elsőként édesanyja családnevét a Spanyolországban világra jött mintegy 8 millió gyerek közül. Sokak szerint ezt a lehetőséget az eddigi bonyolult és hosszadalmas eljárás sem tette népszerűvé.

Egy nemrégiben bevezetett törvénymódosítással azonban a döntés azonnal, még ott a hivatalban megszülethet.

A szülők közti vita esetén az anyakönyvvezető olyan szempontokat mérlegelhet, mint például az, hogy melyik a ritkább vezetéknév, vagy hogyan hangzik jobban a teljes név.

A jogszabály-módosítás bevezetése egyelőre nem hozott áttörő változást, az azóta eltelt egy hónapban az újszülöttek 0,5 százaléka, 193 gyerek kapta meg elsőként édesanyja vezetéknevét.

A spanyol igazságügyi minisztérium szerint ez a megoldás abszolút egyenlőséget teremt a szülők között.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!