Everest-expedíció - Klein Dávid és Suhajda Szilárd túl van a második akklimatizációs körön

Bulvár, 2017.04.28

Túl van a második akklimatizációs körön Klein Dávid és Suhajda Szilárd hegymászó, akik a Magyar Everest Expedíció keretében készülnek a világ legmagasabb csúcsának megmászására.

Az expedíció kommunikációjával foglalkozó cég pénteki közleménye szerint a Mount Everest lábánál töltött első hét alatt a hegymászók berendezkedtek, felállították a konyha-, zuhanyzó- és lakósátraikat, valamint beüzemelték kommunikációs eszközeiket.

Az első akklimatizációs körben, a hírhedt Khumbu-jégesésen történő átkelést követően egy éjszakát töltöttek a 6 ezer méteren lévő első magassági táborban, majd az orkán erejű széllökések miatt kénytelenek voltak visszafordulni.

Az összegzés szerint április 19-én indultak el a hegymászók a második körre azzal a céllal, hogy a kettes tábort elérjék, valamint ott egy, esetleg két napot eltöltsenek. Elmondásuk szerint az odáig tartó út hosszú menet volt, mert a déli oldal legveszélyesebb szakaszának tartott Khumbu-jégesésen átkelve a havas falakról visszaverődő napsugarak meglepő forróságot okoztak.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd a 6400 méteren lévő kettes táborban döntött úgy, hogy - bár a szervezet számára egyszerre két felsőbb tábor magasságát megszokni nagy megterhelés - feljebb mennek. Ugyan a serpák április 21-én még nem építették ki a hármas táborig a köteleket, a magyar párosnak mégis sikerült engedélyt szereznie, hogy a tavaszi hegymászó szezonban elsőként éjszakázzanak 7 ezer méteren.

Az eredményes második akklimatizációs körnek köszönhetően nemcsak sikerült a hegymászóknak komoly időtartalékra szert tenniük, hanem a szervezetüknek is meghatározó pluszt jelentett.

A közlemény szerint Klein Dávidnak és Suhajda Szilárdnak a csúcstámadás előtt még egy hegyi menetre lesz szüksége, céljuk, hogy 8000 méteren a Déli-nyeregben éjszakázzanak. Az akklimatizáció folyamata nagyjából május közepéig tart és leghamarabb akkor kerülhet sor a 8848 méter magas Mount Everest meghódítására is.

A két hegymászó március végén indult az expedícióra azzal a céllal, hogy első magyarként oxigénpalack nélkül jussanak fel a világ legmagasabb csúcsára.

Eddig valamivel több mint hétezren jutottak fel a helyiek által Csomolungmának nevezett hegy tetejére a Himalájában, de kétszáznál is kevesebben vannak azok, akik oxigénpalack nélkül értek fel a csúcsra. Klein Dávid legutóbb az északi oldalról próbálkozott, de a déli oldalt is ismeri, 2005-ben és 2008-ban járt ott.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!