Így éld túl az ünnepeket!

Bulvár, 2017.12.03

Bár a legtöbben várjuk az ünnepeket, mégis sokszor fejtörést okoznak az ezzel járó nehézségek. Gondold ezeket végig, hogy aztán tényleg a gondtalan pihenésé lehessen a főszerep. Nézz kicsit vissza!Érdemes visszagondolni az utóbbi pár év ünnepeire.

Karácsonyi kép
Gondold végig, milyen kihívásokkal voltál kénytelen szembenézni a múltban. Például sok családnál visszatérő probléma, hogy a Karácsony estéjét hol ünnepeljék, melyik nap kinél találkozzanak. Érdemes ezt a kérdést jó előre pontosan tisztázni, hogy senki se csalódjon, vagy ne bántódjon meg. Amennyiben időben értesítesz mindenkit, hogy mit szeretnél, a többieknek is lesz ideje reagálni, és kialakulhat egy olyan közös döntés, ami mindenkinek kedvező lesz.

Írd össze, mi szokott gondot okozni és mi az, ami örömet szerez az ünnepek alatt. Ami nem tetszik, azt próbáld idén másként csinálni! Merj kísérletezni, hátha egy jó ötlettel mindenki boldogabb lesz.

Mitől szoktál elfáradni?

Gondolj arra is, hogy az energiád nem végtelen. Az ünnepi menü tervezésekor vedd figyelembe, hogy mennyi előkészület, bevásárlás, munka jár vele. Tudod, ha az ember elfárad, akkor gyakrabban lesz rossz kedve, kevésbé tud örülni bárminek vagy bárkinek is. Nem érdemes ebbe a csapdába esni.

Ki mit csinál?

Legtöbb családban az ünnepekre csak a szülők készülnek, a gyerekek pedig várják az ajándékokat és a meglepetéseket. Ne foszd meg a gyerekeket sem az ünnepi előkészületek izgalmától, hagyd, hogy segítsenek, kivegyék a részüket a rendrakásból, vagy más teendőkből. Ne feledd, az ünnep akkor a legszebb, ha mindenki élvezi! Nem érdemes olyan kompromisszumokat hozni, melyek miatt kellemetlenül érzed vagy túlvállalod magad. Sokkal többet érnek a jó hangulatú, kipihent, kiegyensúlyozott emberek, mint a legkülönlegesebb vacsora vagy a legdrágább ajándék.

Sokféleképpen lehet meghitt az ünnep

Az ünnepek alatt próbálj kikapcsolódni, pihenni. Nincs általános érvényű szabály arra, hogy lesz a legélvezetesebb az ünnep. Bár előfordul, hogy úgy érzed nagy a külső nyomás, és sok az elvárás, mégis úgy fogod a legjobban élvezni, ha a saját igényeidhez igazítod a programot és a tempót. Egyedül, kettesben, szűk vagy tágabb családi körben? Szervezd saját igényeidnek/igényeiteknek megfelelően.

Van, aki punnyadni szeret egész nap, mások az aktív pihenésben hisznek. Mivel ilyenkor általában több időnk van magunkra és egymásra, érdemes kihasználni, és olyan programokat szervezni, ami feltölt, kikapcsol. A lusta, kényeztető délutánok mellett remekül megférnek aktívabb programok is. Próbáljátok ki a Karácsonyra kapott új társasjátékot, vagy sétáljatok, kiránduljatok egy nagyot! Ha az idő engedi, hódolhattok kedvenc téli sportotoknak, vagy építhettek hóembert. Menjetek el kellemes koncertre vagy gyerekekkel Bábszínházba.

Egy valamit ne feledjetek! Az ünnep akkor szép, ha TI jól érzitek magatokat.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!