Három jelölt indul a spanyol szocialista párt vezetéséért

Bulvár, 2017.05.04

Hivatalosan is három jelölt indul az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkári posztjáért, ennyien gyűjtötték össze és adták le a jelöltállításhoz szükséges támogató szavazatokat a csütörtöki határidőig.

Több mint 62 ezer aláírással erősítette meg jelöltségét Susana Díaz, az andalúz autonóm kormány elnöke. Pedro Sánchez korábbi pártfőtitkár támogatóinak száma meghaladta az 57 ezret. Harmadikként pedig Patxi López, aki a spanyol kongresszus elnöke, azelőtt pedig a baszk regionális kormány vezetője is volt, 12 ezer aláírást adott le a párt madridi székházában.

A jelöltséghez valamivel több mint kilencezer párttag támogatását kellett összegyűjteni az indulóknak. A leadott aláírásokat a jövő hét elejéig ellenőrzi egy 55 fős csapat.

A főtitkárválasztási kampány hivatalosan most kezdődik, habár a jelöltek már hetek, hónapok óta járják az országot.

Vélhetően ennek a mozgósításnak az eredménye, hogy a mintegy 188 ezer fős párttagság 71 százaléka már letette voksát valamelyik jelölt mellett.

Az új főtitkár személye május 21-én derül ki, június végén pedig pártkongresszuson ratifikálják az eredményt.

A főtitkárválasztásokon szinte már hagyomány, hogy az a jelölt győz, akit a párt legnagyobb alapszervezete, vagyis az andalúz szocialista párt tagsága támogat. Az ő segítségükkel lett 2014-ben Pedro Sánchez a párt vezetője.

Ezúttal azonban egykori támogatója, Susana Díaz is versenybe szállt a posztért, épp ezért nagy csatára lehet számítani kettejük között.

Pedro Sánchez tavaly ősszel kényszerült lemondani a főtitkári posztról, a PSOE-t azóta egy többtagú ügyvezető testület irányítja.

A spanyol parlament legnagyobb ellenzéki pártjában akkor belső válságot robbantott ki, hogy milyen közös álláspontot alakítsanak ki a miniszterelnök-választásról.

Pedro Sánchez elszánt ellenzője volt a konzervatívokkal való együttműködésnek, ám álláspontját leszavazták, ez vezetett a politikus lemondásához.

Ezt követően pedig a szocialista párt - képviselőinek tartózkodásával a parlamenti szavazásban - hozzásegítette Mariano Rajoyt, a tavaly júniusi, országos választásokon győztes konzervatív Néppárt (PP) elnökét, hogy miniszterelnök lehessen.

A szocialisták döntése vetett véget a több mint kilenc hónapig húzódó belpolitikai patthelyzetnek, amikor is nem volt teljes jogkörrel rendelkező kormány a dél-európai ország élén.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!