Havazott Spanyolország délkeleti tengerpartján

Bulvár, 2017.01.18

Havazott Spanyolország délkeleti részének tengerpartján szerdán, amire évtizedek óta nem volt példa.

A spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) a Kanári-szigetek kivételével az egész országra figyelmeztetést adott ki a jelentős hőmérséklet-csökkenés miatt, amelyet egy sarki eredetű hidegfront okoz.

Az elmúlt napokban kiadott előrejelzések ellenére a tengerparti településeket meglepetésként érte a havazás.

José Chulvi, Jávea polgármestere szerint náluk 1983 óta nem esett a hó. A turisták körében nyáron közkedvelt Torreviejában 1926 óta nem láttak havat a helyiek. A jóval délebbre fekvő Campoamorban is több mint 30 év telt el az utolsó havas tél óta.

A valenciai autonóm közösség több közútján okozott reggel fennakadásokat a havazás, azért 14 településen rendeltek el rendkívüli hószünetet az iskolákban, aminek mintegy 27 ezer diák örülhetett.

Havazott a Baleár-szigeteken is, azonban a hó csak a magasan fekvő területeken, például a mallorcai Tramontana-hegységben maradt meg, ahol a jegesedés miatt hajnalban több meredek hegyi utat is lezártak ideiglenesen.

Az Aemet adatai szerint a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz - 21,6 fokot - szerdára virradó éjjel a katalán Pireneusokban, az 1200 méteres magasságban található Das településen mérték. Ez csak egy fokkal marad el a helyi hidegrekordtól.

Katalónia mellett az ország északkeleti részén található Aragónban és Navarrában mutatnak a hőmérők rendkívüli hideget, a pireneusi területeken mínusz 12 fok is előfordulhat.

A meteorológusok szerint a hidegfront még péntekig érezteti hatását, a következő napokban fokozatosan emelkedik majd a hőmérséklet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!