Izraeli szervezeteknek adományozta az árverésen vett náci relikviákat egy libanoni üzletember

Bulvár, 2019.11.25

Izraeli adománygyűjtő szervezeteknek adományozta a múlt héten egy német aukción vásárolt náci relikviákat egy libanoni üzletember - írta meg a BBC News.

Abdallah Chatila elmondta: azért döntött így, hogy a relikviákat ne lehessen neonáci propagandára használni. A Svájcban élő üzletember mintegy 600 ezer eurót (201 millió forintot) fizetett ki tíz kikiáltási tárgyért, köztük Hitler keménykalapjáért a München melletti Grasbrunnban szerdán megrendezett árverésen.

Chatila a leggazdagabb svájci elit tagja, vagyonát gyémántokkal és genfi ingatlanüzletekkel szerezte.

"A szélsőjobboldali populizmus és az antiszemitizmus Európában és az egész világon terjed. Nem akarom, hogy ezek a tárgyak rossz kezekbe kerüljenek, és tisztességtelen szándékú emberek használják fel őket" - jelentette ki a Le Matin Dimanche című újságnak nyilatkozva.

Chatila Hitler cigarettatárcáját, írógépét és a Mein Kampf ezüstborítású példányát is megvette, utóbbit 130 ezer euróért (43,3 millió forintért).

Az üzletember lépését zsidó csoportok üdvözölték, köztük az Európai Zsidó Egyesület (EJA), amely hangsúlyozta, hogy a tárgyak történelmi értéke csekély ugyan, de egyesek a nácizmus dicsőítésére használhatták volna.

"Egy cinikus világban ez a kedvesség, nagylelkűség és szolidaritás nemes gesztusa" - méltatta Chatila döntését az EJA vezetője, Menachem Margolin rabbi. Hozzáfűzte, hogy Chatila januárban az Európai Parlament száz tagjával együtt ellátogat Auschwitzba, az egykori náci haláltáborba, ahol kitüntetik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!