Kinek megfelelő házikedvenc a vadászgörény?

Bulvár, 2022.09.23

Az utóbbi években a házikedvencként tartott állatok palettája egyre szélesedik. A törpenyúltól és törpemalactól kezdve a különböző egzotikusabb állatfajokon át nagyon sokféle állatot lehet tartani lakásban, házban.

Vadászgörény Természetesen úgy, hogy biztosítjuk számukra az élhető környezetet. A vadászgörények is népszerű házi kedvenceknek számítanak, de oda kell figyelni néhány dologra.

A vadászgörényről röviden

A vadászgörény neve latinul Mustela putorius furo, amit magyarra fordítva máris megkapjuk a vadászgörények egyik jellegzetes tevékenységét a gyűjtögetést, „összelopkodást”. A mustela jelentése menyét, ami arra utal, hogy a menyétfélék családjába tartozik. A putorius az alnem megnevezése, a furo pedig a fur ’tolvaj’ főnévből ered. A vadászgörény szeret mindenfélét (szivacsdarabot, műanyag játékokat, szinte bármit) elcsenni, eldugni. Játkos, igazi kis zsivány háziállat, ezért felkészült és rátermett állattartóknak javasoljuk!

A vadászgörény hosszúkás és vékony testalkatú ragadozó emlősállat. A hímek általában nagyobbak, a súlyuk 1-2 kg is lehet. Testméretük tekintetében is nagyobbak a hímek, 60 cm körülire is megnőhetnek, szemben a nőstényekkel, akik 25-40 cm hosszúak, a súlyuk pedig maximum 1 kg. Bundájuk színe a barnás fehérestől a teljesen fehérig sokféle lehet. Megfelelő körülmények között, a számukra barátságos élettérben 8-10 évig is élnek.

Mivel ragadozók, ezért otthoni tartásnál figyelni kell rá, hogy húsból származó fehérjét is kaphassanak. A macskaeledelek jók lehetnek a vadászgörényeknek is, mind a száraz, mind a konzerv kivitelben. A vadászgörénynek nagy a mozgásigénye, valamint előszeretettel bújik be különböző lyukakba, szűk helyekre. Ezt a tulajdonságukat használják a rágcsálóirtás területén is, nem véletlenül kínálnak a szakemberek patkányirtást vadászgörénnyel. Amellett, hogy okos és aranyos társ, kertes házaknál vagy lakásoknál így aztán jó szolgálatot tehet a különböző betolakodó rágcsálók eltüntetésében is.

Ha a kertbe engedjük ki, akkor mindig felügyelettel tegyük, hiszen kíváncsisága miatt könnyen elkóborol. Kerítésen, kicsinek tűnő helyeken is könnyen átmászik, viszont a kutyákkal és macskákkal ellentétben nem találnak haza. Pórázzal sétáltatni is lehet.

A görény nevet nem véletlenül alkalmazzuk olyan szagokra, amik büdösek. Az állatok végbélnyílása környékén található bűzmirigyet használja az állat területe megjelölésére, védekezésre is. A hírével ellentétben azonban a görény nem büdös jószág, sőt feltűnően tiszta. A bundáját gyakran tisztogatja.

Érdemes ivartalanítani a vadászgörényt nőstények és hímek esetén is. A hímek például úgynevezett pézsmaszagot is tudnak árasztani, ami elég zavaró lehet.

Minél nagyobb az élettér, annál jobb

Ha a vadászgörényt kertes házban tartjuk, akkor lehetőség szerint tartózkodjunk vele minél többet a szabadban. Viszonylag sokat alszanak, naponta legalább 11-12 órát. Ha azonban aktívak, akkor nagyon aktívak. Nem fognak a sarokban, egy helyben üldögélni. A kertben és úgy általában a szabadban tartózkodás után figyelni kell a kullancsok, bolhák és egyéb élősködők esetleges jelenlétére, ugyanis az általuk hordozott egyes betegségekre a görények is érzékenyek. Ha lakásban tartjuk, akkor kiemelten fontos a nap séta, amihez már kifejezetten a görények számára készült pórázok is kaphatók. Mivel maga az állat sem kicsi, inkább középtermetűnek mondható egy ketrecben aligha lehet tartani egész életében. Sőt, az a legjobb, ha minél szabadabban mozoghat.

Párban szép az élet - a görénynek is

A görények rendkívül társas lények, igénylik, hogy legyenek mellettük, ha nem is fajtársak, de más állatok. Macskával és kutyával összeszoktatható, ha kölyökkorban kezdjük el összeereszteni őket, ám az a legjobb, ha egyszerre két görényt szerzünk be. Nála nagyobb állatokkal való játék közben könnyen megsérülhet a görény, ezért jobb fajtárssal együtt tartani. Kétségtelen, hogy ez nagyobb áldozatot kíván az állattartótól, viszont kiegyensúlyozottabb és egészségesebb kedvenceink lehetnek ily módon.

Kinek javasolt a vadászgörény?

Annak, aki nem sajnálja az időt és a helyet egy hihetetlen intelligens és játékos állatkára, aki megfelelő tartás mellett legalább 8 évig a társa lesz. Annak, aki felméri, hogy a házban vagy a lakásban található egyes bútorok, kis rések veszélyforrások is lehetnek a vadászgörények számára. Annak, aki szeret játszani, főleg kergetőzős vagy „birkózós” játékokat, ezekért ugyanis odavannak a görények. Kisebb gyerekek mellett nem ajánlatos viszont vadászgörényt tartani, mert a harapásuk éles fogaiknak köszönhetően fájdalmas lehet. Különösen gyerekeknek, akik nem biztos, hogy olyan elővigyázatosan és óvatosan nyúlnak az állathoz, mint egy felnőtt. Mivel a vadászgörény egyre népszerűbb háziállat, a kisállat rendelők és állatorvosok is fel vannak készülve a fogadásukra. Bármi rendellenes viselkedést tapasztalunk, lesz kihez fordulni. Ha nem is probléma, de általános tartási javaslatok ügyében is. Ha igyekszünk biztosítani a vadászgörény számára a természeteshez leginkább közelítő életmódot, akkor egy nagyon szerethető, okos és persze tüneményes társat kapunk hosszú időre.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!