LMP: a Hell csoport tatai szállodája nem szolgálná a város érdekeit

Bulvár, 2020.06.02

Nem szolgálná a város és lakóinak érdekeit a Hell Energy csoport ötcsillagos szállodája, melyet közvetlenül az Öreg-tó partján építenének fel - mondta a beruházás ellen tiltakozó sajtótájékoztatóján Tatán kedden az LMP társelnöke.

Kendernay János szerint az építkezés fakivágásokkal járna, a szálloda mellé tervezett strand akadályozná a tó körüljárhatóságát.

A hotelhez vezető utat Natura 2000-es és a Ramsari egyezmény által védett területen építenék meg - bírált. "Ezt ugyan a beruházó cáfolja, de pontosan tudjuk, hogy egy ekkora beruházás nem valósítható meg természetkárosítás nélkül" - jelentette ki a politikus, aki reményét fejezte ki, hogy az önkormányzat nem járul hozzá az ökológiai károkozással járó építkezéshez.

Fakli István, az LMP Komárom-Esztergom megyei elnöke elmondta, a Hell Energy csoport tagja, az Avalon Center Kft. egy hete jelentette be, hogy a tatai Öreg-tó déli partján építene ötcsillagos, 120 szobás szállodát 24 milliárd forintos beruházással.

A beruházás ellenzői közösségi oldalt alakítottak, melyhez rövid idő alatt nyolcezernél több tag csatlakozott - hívta fel Michl József tatai polgármester és Bencsik János országgyűlési képviselő figyelmét.

Fakli István az MTI-nek elmondta, az országgyűlési képviselő közösségi oldalán megjelent állásfoglalás szerint az örökségvédelmi és természetvédelmi előírások miatt nem valószínű, hogy az épülettömb a tervezett kiterjedtséggel és homlokzati magassággal megvalósulhat az Öreg-tó partján.

A beruházás egy héttel ezelőtti bejelentésekor az Avalon Kft. kiemelte, hogy a beruházást ellenzők állításával szemben az Öreg-tó partja a hotel átadása után is körbejárható marad és a szálloda legmagasabb pontja 19 méter alatt marad, ezért semmilyen nézőpontból nem takarja ki az Eötvös Gimnázium történelmi épületét.

A létesítmény a tervek szerint 100 új munkahelyet teremt és évente 100 millió forint adóbevételhez juttatja az önkormányzatot.

A beruházáshoz kapcsolódva az Avalon vállalta, hogy felújítja az önkormányzati területen lévő játszóteret és az erdei tornapályát, valamint kommunális helyiségekkel szereli fel a közelben lévő szabadstrandot. A szálloda nyilvános éttermét a műemlékként nyilvántartott, egykori lóistállóból alakítják ki, a parkolást mélygarázzsal oldják meg.

Michl József polgármester (Fidesz-KDNP) a beruházást bejelentő sajtótájékoztatón kijelentette, Tata a beruházás engedélyezéséhez szigorú környezetvédelmi és műemléki feltételeket támaszt. A képviselő-testületnek a hatástanulmányok megszületése és lakossági fórum után kell dönteni a szabályozási terv módosításáról, mely lehetővé teszi a szálloda megépítését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!