Legfrissebb

Még több...


TV műsor

Megbüntethetik a szlovák médiát, ha Nagy-Britanniának nevezi az Egyesült Királyságot

Bulvár, 2017.04.12

Bíráló hangnemű cikkekben reagált a Sme liberális pozsonyi napilap arra, hogy a szlovák Geodéziai, Kartográfiai és Kataszterhivatal (ÚGKK) figyelmeztette a szlovák médiát és más érintett intézményeket arra, miszerint kötelesek helyes formában használni a földrajzi megnevezéseket, köztük az Egyesült Királyság nevét.

A hivatal körlevélben hívta fel a szlovák média és a minisztériumok figyelmét arra, hogy folytatólagosan helytelen formában használják az Egyesült Királyság megnevezését, amikor az országról Nagy-Britanniaként írnak. A hivatal egy, a földrajzi nevek szlovákiai hivatalos használatát szabályozó 1995-ös jogszabályra hivatkozott.

Az ÚGKK, amelyet a hivatkozott törvény kötelez a hasonló figyelmeztetésekre, azzal indokolta körlevelét, hogy ezeknek a kifejezéseknek a helytelen használata egyre gyakoribb, csaknem hétköznapivá vált, aminek ellensúlyozására egy szakmai tanácskozás megtartását is tervbe vették.

A vonatkozó jogszabály az előírás megsértése esetén akár 3300 eurót (több mint 1 millió forintot) is elérő, "visszaesők" esetében kétszer ekkora összegű bírság kiszabását is lehetővé teszi, erre azonban még nem volt példa.

A Sme szerint a szabályozást az Egyesült Királyság pozsonyi nagykövetsége sem tartotta be, bár az ügy médiavisszhangja alapján a külképviselet már jelezte, hogy megváltoztatja logóját.

A rendszerint erőteljes kormányellenes álláspontokat megfogalmazó liberális lap röviddel azután kezdett cikkezni a Geodéziai, Kartográfiai és Kataszterhivatal körleveléről, hogy a pozsonyi parlament legerősebb ellenzéki pártja, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) képviselői indítványozták a hivatal vezetőjének menesztését, az alkalmazottaknak ott kifizetett jutalmak nagyságára, illetve arra hivatkozva, hogy a hivatal elbukott egy uniós pályázatot.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!