Megnyílt a pozsonyi karácsonyi vásár

Bulvár, 2017.11.24

A pozsonyiak közös karácsonyfáján elhelyezett díszkivilágítás bekapcsolásával hivatalosan is megnyitotta kapuit pénteken az idei pozsonyi karácsonyi vásár.

A már évek óta több tízezer látogatót Pozsonyba vonzó városi rendezvényt ezúttal is a főpolgármester, Ivo Nesrovnal nyitotta meg, a zsúfolásig megtelt Fő téren felállított karácsonyfa világításának bekapcsolásával.

A december 22-éig tartó vásár egyidejűleg zajlik az óváros több részén. A központi helyszín ezúttal is a Fő téren és a Ferencesek terén kialakított, száz standból álló vásárváros, valamint a Fő téri nagyszínpad, ahol könnyű-, komoly- és népzenei előadók sora lép majd fel. Az egykori Kossuth, ma Hviezdoslav téren, a régi nemzeti színház előtt az óváros önkormányzata üzemeltet egy negyvenstandos vásárt. A főváros által a Fő téren állított fa egy 12 méteres amerikai duglászfenyő, az óvárosi önkormányzat vásárát pedig egy 15 méteres ezüstfenyő díszíti.

A standok többségében népművészeti termékeket, karácsonyi ajándékokat és díszeket árulnak, néhányat különböző nonprofit szervezetek üzemeltetnek, a többi pedig az étel-italkínálatról hivatott gondoskodni.

A civil szervezetek standjai között már negyedik éve, egyetlen magyar szervezetként képviselteti magát a Pozsonyi Kifli polgári társulás, amelyet a többnemzetiségű Pozsony múltja bemutatásának céljával hoztak létre. A polgári társulás egyik társalapítója, Papp Sándor, az MTI-nek elmondta: standjuknál, ahol elsősorban könyveket árulnak, leginkább helyi, illetve a városba turistaként látogató magyarok állnak meg, de a város története iránt érdeklődő lokálpatrióta szlovákok körében is évről évre nő a tevékenységük iránti érdeklődés.

Az elmúlt időszak európai terrortámadásaira tekintettel fokozott biztonsági intézkedések mellett zajlik az idei pozsonyi karácsonyi vásár. Megerősítették a rendőrségi jelenlétet a város minden olyan közterületén, ahol feltételezhető, hogy nagyobb tömegre lehet számítani, több helyen betontorlaszokat is elhelyeztek, hogy megakadályozzák a gépjárművek behajtását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!