Mézfesztivált tartanak Kaposváron a hét végén

Bulvár, 2017.09.07

Negyvenöt méhész kínálja termékeit a Kaposvári Mézfesztiválon, amelyet pénteken és szombaton rendeznek a somogyi megyeszékhelyen.

Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke az eseményt beharangozó csütörtöki sajtótájékoztatón azt mondta: az ismertebb fajták, mint az akác és a hárs mellett az érdeklődők igazi különlegességeket, szelídgesztenye, olajretek, és egyebek mellett selyemfű mézet is kóstolhatnak.

Az egyesület és az önkormányzat által tizenegyedik alkalommal szervezett kétnapos fesztivál, valamint a hozzá kapcsolódó Zselici regionális méhész konferencia és szakvásár keretében a belvárosban felvonulnak a méz lovagrendek képviselői, lesz mézlovag-avatás, mézszentelés, méhészeti termékek kedvező hatásairól szóló előadás, néptánc előadások és koncertek is - sorolta.

Mészáros János rámutatott, hogy az évente mintegy 3-4 ezer embert vonzó fesztiválon a mézfogyasztás, továbbá a mézhamisítás elleni küzdelem fontosságára is szeretnék felhívni a figyelmet.

Magyarországon 80 dekagramm az egy főre jutó átlagos mézfogyasztás évente, amely bár 10-15 dekával több, mint 10 évvel ezelőtt, a cél, hogy elérjük az 1-1,2 kilogrammot, az a termelők kitettségét is csökkentené a nemzetközi piacon - közölte.

Az egyesületi elnök a mézfogyasztás előnyeiről szólva hangsúlyozta, hogy mindegyik fajta más és más kedvező hatást fejt ki, a repcemézről például a legújabb kutatások bizonyították, csökkenti a gyomorsavat.

Mészáros János kitért arra is, hogy a világ méztermelése évi 1,5 millió tonna, ebből 400 ezer tonna Kínából származik. Úgy vélte, kizárt, hogy ezt a mennyiséget hagyományos körülmények között állítsák elő, ehhez nincs meg a virágzó növénykultúra.

Komoly hamisításról lehet szó, amely óriási konkurenciát jelent a valódi mézet előállító méhészeknek, ezek ellen a magyar mellett a francia, spanyol és német termelők is fellépnek, szorgalmazva a rendszeres és szigorú ellenőrzéseket - mondta.

Németh Zsolt, a zalai Alsónemesapátiból a fesztiválra érkező és a sajtótájékoztató idején éppen a termékeit kiállító méhész újságíróknak elmondta: tizenhat féle mézzel, magvas mézekkel továbbá virágporos, propoliszos, virágporos készítményekkel is várja az érdeklődőket.

Az idei méztermésről elmondta: a tavasz szépen indult, a korai mézek, mint a repce, az akác, a medvehagyma jó minőségben és megfelelő mennyiségben készülhettek. Nyáron az aszály ugyanakkor megviselte a növényeket, nem volt elegendő nektárképződés, így ebben az időszakban a vártnál kevesebb méz lett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!