Mezőgazdasági géptalálkozót rendeznek a Válicka mentén

Bulvár, 2017.07.29

Zalaegerszeg-Botfa határában bálákból összerakott, élethű szalmatraktor jelzi, hogy a településrészen már készülnek az augusztus 12-én megrendezendő I. Válickameti Traktor és Géptalálkozóra.

A szervezők - Jakab Dávid, Gáspár Csaba és Németh Péter - meghívására az ország szinte minden részéből és a határon túlról, Szlovéniából is érkeznek gyűjtők, mezőgazdasági géptulajdonosok a rendezvényre. A találkozón hatvan-hetven traktort, számos mezőgazdasági gépet, házilag készített járműveket, "jukkerokat", köztük Trabant motorral működtetett, fűnyírásra vagy éppen a nagyobb kertek felszántására alkalmas munkagépeket mutatnak be - mondta el az MTI-nek Jakab Dávid.

A résztvevők a dübörgő járművekkel tiszteletkört tesznek a zalai megyeszékhelyen, majd kezdetét veszi a munkagépek versenye. Nevezni több kategóriában is lehet: a zsűri döntése alapján választják ki a legszebb női traktorost, díjjal jutalmazzák a legkisebb, a legnagyobb, legöregebb és a legrozsdásabb traktort. Az ügyességi verseny egyik feladata a pótkocsis tolatás lesz, de a traktorokkal rajthoz állhatnak a lassúsági versenyen is: az első helyezést az a jármű nyeri el, amelyik a legkésőbb ér a célba - ismertette a részleteket Jakab Dávid.

A versenyeknek nem az a célja, hogy a "nagy erőpróbákkal tönkretegyék" a járműveket, hiszen pontosan tudják, hogy mekkora munkával jár egy-egy veterán gépet felújítani és működőképessé tenni - emelte ki Jakab Dávid. A saját gyűjteményéből az 1956-os évjáratú, kéthengeres Steyr traktort és azt a régi gyártású - de ma is használatban lévő - diesel Mia motort mutatja be, amellyel egykoron a cséplőgépet hajtották.

Kitért arra is, hogy a találkozó a szakmai közönségnek lehetőséget ad a kapcsolatépítésre is. Segíthetik egymást tanácsokkal, alkatrészek beszerzésében, hiszen együttműködéssel könnyebb lesz megmenteni és újjávarázsolni a régi, rozsdás járgányokat - hangsúlyozta.

Az első Válicka-menti géptalálkozó viszont nemcsak a szakmának szól. A programokba minden korosztályt bevonnak: helyi hagyományőrző közösségek lépnek fel, a gyermekek népi mesterek útmutatásával egyebek mellett a tematikához illeszkedő szalmafonást is megtanulhatják. A látogatók a Papp Tamás gyűjteményéből nyílt kiállításon megszemlélhetik és akár ki is próbálhatják a régmúltidők mezőgazdasági eszközeit. A biztonsági előírások betartása mellett beindíthatnak egy Hoffer traktort és egy rövid utazást is tehetnek a veterán géppel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!