Milliárdosok ülnek a kínai parlamentben

Bulvár, 2017.03.03

(MTI/AFP/APA/dpa) - A kínai törvényhozás leggazdagabb 209 tagjának nagyobb a vagyona, mint a belga bruttó hazai termék (GDP) - írta a Hurun folyóirat pénteki jelentésében, a kínai törvényhozó testület éves ülésszakának kezdetén.

A pekingi Tienanmen téren álló néppalotában a Kínai Kommunista Párt legmagasabb rangú tisztségviselői üléseznek a következő napokban. Pénteken a kínai népi politikai konzultációs tanács (CPPCC) nevű tanácsadó szervezet kezdte meg működését, míg vasárnaptól a törvényhozás, az országos népi gyűlés ül össze tizenegy napra.

A két testület mintegy 5100 tagja közül 209 mesés vagyonnal rendelkezik.

A leggazdagabb 112 képviselő és 97 tanácsadó összvagyona eléri a 3500 milliárd jüant (nagyjából 150 ezer milliárd forintot) - mondta el Porsa Pan, a Hurun kommunikációs illetékese.

Ez az összeg Belgium, Svédország vagy Lengyelország éves GDP-jének felel meg, Magyarország bruttó hazai termékének pedig nagyjából a négyszerese.

A száz leggazdagabb kínai képviselő 2013 óta összesen 64 százalékkal növelte vagyonát Hszi Csin-ping kínai elnök korrupcióellenes kampányára fittyet hányva.

A Kínai Kommunista Párt 2002-ben megnyitotta a törvényhozást a korábban ádáz ellenségnek számító, kapitalizmusból hasznot húzó kínai magánszektor képviselői előtt. Az országos népi gyűlés tagjai között jelenleg ott van Poni Ma, a Tencent Holdings internetkonszern vezérigazgatója, Lei Csün, az okostelefonokat gyártó Hsziaomi atyja és Cung Csing-hou, az üdítőitalokat gyártó Hangcsou Vahaha alapítója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!