Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki egy spanyol rapper ellen

Bulvár, 2018.05.24

Nemzetközi, európai és belföldi elfogatóparancsot adott ki Spanyolország a Valtonyc művésznéven ismert José Miguel Arenas Beltrán spanyol rapper ellen, akinek csütörtökön kellett volna megkezdenie börtönbüntetését, amelyet dalszövegei miatt róttak ki rá.

A 24 éves mallorcai zenészt a terrorizmus, a GRAPO (Október 1-je Antifasiszta Ellenálló Csoportok) spanyol szélsőbaloldali szervezet és a Baszk Haza és Szabadság (ETA) terrorszervezet támogatása, dicsőítése, a királyi család meggyalázása, fenyegetések és rágalmazás miatt ítélték három és fél éves szabadságvesztésre.

A rapper csütörtökön azonban nem vonult be önként a börtönbe, egy nappal korábban azt írta Twitter-oldalán: "nem könnyítem meg a dolgukat, az engedetlenség jogos és kötelező a fasiszta állammal szemben".

A spanyol sajtóban megjelent információk szerint Valtonyc vélhetően elhagyta az országot és Belgiumban vagy Svájcban lehet.

Az ügy előtt országosan nem nagyon ismert zenésszel szembeni eljárás vitát indított Spanyolországban a szólásszabadságról és az alkotói önkifejezésről, amelyekre a bírósági eljárásban a rapper is hivatkozott.

Valtonyc panasszal fordult a spanyol alkotmánybírósághoz is, de beadványát elutasították.

Ellenben újabb eljárás indult ellene, mert egy koncertjén a közelmúltban azt mondta a közönségnek: "menjetek és öljetek meg egy csendőrt".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!