Suhajda Szilárd két nyolcezres csúcsot készül meghódítani a Himalájában

Bulvár, 2018.05.30

Suhajda Szilárd a Kalifa Himalája Expedíció 2018 keretében oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül két nyolcezres csúcsot készül megmászni az idei nyári szezonban, a 8080 méter magas Gasherbrum I-et (Hidden Peak) és a 8035 méteres Gasherbrum II-t.

A Kalifa Himalája Expedíció 2018 - Gasherbrum I és II hivatalosan június 7-én veszi kezdetét, amikor Suhajda Szilárd elindul Budapestről. A tervek szerint két hét alatt éri majd el az alaptábort - közölték az expedíció szervezői az MTI-vel.

Suhajda Szilárd a 4810 méter magas Mont Blanc és számos egyéb 4000-es csúcs, valamint az Elbrusz 5000-es ikercsúcsai után 2014-ben mászta meg oxigénpalack használata és magashegyi teherhordók segítsége nélkül, úgynevezett tiszta mászással a 8051 méteres Broad Peaket.

A Gasherbrum II-t 2003-ban, a Gasherbrum I-et pedig 2007-ben mászták meg elsőként magyarok palack és teherhordók használata nélkül. A 2003-as expedíció keretében a csúcsok együttes mászása volt a cél, azonban ekkor csak a II-re értek fel magyar sportolók.

A magyar és a nemzetközi expedíciós mászásban egyaránt kevés példa van arra, hogy egy hegymászó egy expedíció keretében két 8000-es csúcsot másszon meg, ráadásul a tiszta mászással, magyaroknak ez legutóbb 2007-ben, a Magyar K2 - Gasherbrum I - Broad Peak Expedíció keretében sikerült.

Suhajda Szilárd minden nap saját edzésterv alapján készül az expedícióra, elsősorban terepfutással, országúti kerékpározással, úszással, evezőgépezéssel és rengeteg nyújtógyakorlattal. Május végén, saját edzésterve alapján egyhuzamban tizenegyszer járta meg a 639 méter magas Prédikálószéket, a Visegrádi-hegység egyik legmagasabb csúcsát, így gyűjtve össze több mint 5200 méternyi szintemelkedést. Ez azon túl, hogy 19 órán keresztüli folyamatos mozgást jelentett, kiváló "magashegyi csúcsmászási szimulációnak" is számít a magyarországi lehetőségek viszonylatában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!