Székely lakodalmast adnak elő a Bukovinai Találkozásokon

Bulvár, 2017.07.27

Bukovinai székely lakodalmast adnak elő négy nemzetiség táncosai az idei Bukovinai Találkozások Nemzetközi Folklórfesztiválon, amelyet 28. alkalommal rendeznek meg Bonyhádon.

Az augusztus 4-én kezdődő, háromnapos programban a bukovinai székely hagyományőrző csoportok mellett lengyel, ukrán és román együttesek működnek közre.

A népszokás bemutatása a fesztivál első napjának estéjén leánykéréssel és siratóval kezdődik, majd szombaton a vőlegény, majd a menyasszony búcsújával folytatódik; lesz templomi szertartás, és lakodalmi vacsorával zárul a program, amelyet minden helyszínen sok bukovinai székely népdal és tánc kísér.

A szokásokat Lőrincz Imre, Sebestyén Ádám és Gáspár Simon Antal leírásai, és bukovinai elbeszélések alapján idézik fel, és merítenek a már korábban Tevelen és Kakasdon előadott székely lakodalmasokból is - mondta Illés Tibor, a rendező Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek.

Az előadásban megjelenik a Bukovinára jellemző csuma menyasszony alakoskodó szokása, amikor a lányos háznál öregasszonynak öltöztetett álmenyasszonnyal "kínálják" a vőlegényt, a műsor része lesz az új asszony letakarása és keresése, a templomi szertartáson eléneklik a Székely miatyánkot is.

A program látványos része lesz az esküvői menet nyoszolyókkal, vőfélyekkel és a násznéppel, a mise után a templom előtt is műsort adnak a hagyományőrző együttesek.

A fesztiválra összesen 600-700 táncost várnak; a határon belüli székely hagyományőrzőktől tizenhét csoport, a határon túli bukovinai székelyek közül az erdélyi csernakeresztúri és madéfalvai, illetve a szerbiai pancsovai együttes érkezik a találkozóra. A program résztvevői között lesznek a lengyelországi Zbylutów és Dragowina, a romániai Calafindesti, valamint az ukrajnai Csernovic bukovinai tánccsoportjai is.

A folklóreseményt, amelyen a soknemzetiségű tájegységből a 20. században elszármazott népcsoportok hagyományőrzői találkoznak, 1990 óta évente rendezik meg több helyszínen. Idén júniusban lengyelországi Jastrowie Pilában a marosludasi együttes képviselte a bukovinai székelyeket, július elején Csernovicben rendezték, a hónap utolsó hétvégéjén pedig a romániai Hosszúmezőn (Campulung Moldovenesc), rendezik meg a találkozót.

A bonyhádi fesztivál nyitó napján a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban bemutatják a Magyarság Háza Szent László emlékévhez kapcsolódó kiállítását, amelyet Csibi Krisztina, a budapesti intézmény igazgatója ajánl a közönség figyelmébe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!