Visszaszerezték Eli Cohen, a Szíriában megölt izraeli kém karóráját

Bulvár, 2018.07.06

Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad visszaszerezte az 1965-ben Szíriában elfogott és kivégzett izraeli kém, Eli Cohen karóráját - jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Az órát egy közelmúltban végrehajtott különleges akcióban fedezték fel, majd vásárolták meg annak a nőnek az unokájától, aki az elmúlt évtizedekben birtokolta. Az órát Izraelbe szállítása után megvizsgálták és megállapították, hogy valóban az 1965. május 18-án Damaszkuszban nyilvánosan felakasztott izraeli kém tulajdona volt. A tervek szerint a zsidó újév alkalmából, ősszel átadják az órát a családnak.

Szofi Ben-Dor, Eli Cohen lánya a ynetnek elmondta, hogy a most visszakerült órán kívül semmijük sem maradt az apjától.

Az órát 1965 óta őrző nő unokái pénzhez akartak jutni a szerkezet eladásával, ők keresték a kapcsolatot az izraeli hatóságokkal, remélve, hogy Jeruzsálem adhatja a legmagasabb árat a tárgyért. Egyelőre nem derült ki, hogy melyik országban zajlott le az adásvétel.

Eli Cohen 1924-ben született Egyiptomban. Fiatalon részt vett egy cionista ifjúsági csoport munkájában Alexandriában, majd egy izraeli irányítású helyi kémhálózatnak is dolgozott. 1957-ben Izraelbe költözött, ahol pár év múltán beszervezték a Moszadba. Előbb Argentínába küldték, ahol felépítette egy gazdag szíriai üzletember hamis személyazonosságát, majd onnan egy év múlva Kamal Amin Tabet néven Szíriába telepítették. Damaszkuszba érve 1961-től olyannyira sikeresen beépült az ország legfelsőbb irányító köreibe, hogy még hadügyminiszter-helyettesnek is jelölték. Kapcsolatait felhasználva folyamatosan értékes információkkal látta el az izraeli hírszerzést.

Főként a szíriai hadsereg Golán fennsíkon elfoglalt állásairól szerzett értesülései bizonyultak hasznosnak az 1967-es, hatnapos háborúban, amikor Izrael megszerezte a fennsík jelentős részét Szíriától. 1965-ben a szíriai elhárítás szovjet katonai tanácsadók segítségével lebuktatta, majd Damaszkusz egyik legnagyobb terén táblával a nyakában felakasztották. Földi maradványait azóta sem tudta megszerezni Izrael, noha jelentős erőfeszítéseket tettek érte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!