OGY - Krónika 5. rész (azonnali kérdések)

Fina - Vizes VB 2017, 2016.05.17

Az összeomlott túrkevei szélmalom, a Quaestor-ügy, a Kaposvárra tervezett gumifeldolgozó és a vizes vb is téma volt kedden a parlamentben, az azonnali kérdések órájában.



Fidesz: ha az LMP kormányozna, az ország vidékpolitikája is összedőlne?



Pócs János (Fidesz) arról beszélt, hogy miközben az LMP-s Sallai R. Benedek élesen bírálja a kormány vidékfejlesztési politikáját, egy alapítvány vezetőjeként ő lett volna a felelős a napokban összedőlt, utolsó megmaradt túrkevei szélmalom felújításáért. Elmondta, a Nimfea Természetvédelmi Egyesület közel 20 millió forint pályázati pénzt kapott az állagmegóvásra. Amennyiben az LMP kerülne hatalomra, akkor úgy dőlne össze Magyarország vidékpolitikája, ahogy ez a szélmalom? - kérdezte, miközben felmutatott két fotót az összedőlt malomról.

A fotók miatt Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke figyelmeztette a képviselőt, hogy előre be nem jelentett szemléltetést alkalmazott, és legközelebb jelentse be, ha ilyet tesz.

Fazekas Sándor válaszában elmondta: a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a vizsgálatot megindította az ügyben, a feljelentés is megtörtént.

Rámutatott, az értékes műemlék a felújítás követően dőlt össze. Hozzátette: 16 millió forintot használt fel az egyesület az értékes műemlék felújítására, amely ezt követően összedőlt, így a felújítási munkát inkább "kókányolásnak" lehet nevezni.

Szerinte az ügy arról szól: egy LMP-s képviselő által vezetett szervezet hogyan használta fel az uniós pénzeket. El kell számolni minden forinttal és meg kell építeni újra ezt a malmot - hangoztatta.


MSZP: mikor lesz az első tárgyalás a Quaestor-ügyben?


Szakács László (MSZP) a Quaestor-ügyben kérdezte a legfőbb ügyészt arról, hogy sikerül-e végre az ügyészségnek olyan vádiratot összeállítania, amely alapján megkezdheti a bíróság az ügy tárgyalását. Mikor lesz az első tárgyalás? - tudakolta, azt is firtatva, hogy kik voltak a "VIP-ügyfelek", és kik vehették ki az utolsó percben a pénzüket.

A legfőbb ügyész azt válaszolta: az ügyben gyors nyomozás folyt le, ennek eredményeként januárban elkészült a vádirat, amelyet benyújtottak a bíróságra. Megjegyezte: az időközben elhunyt csoportvezető ügyész kitűnő munkát végzett, és élete utolsó időszakában rendkívüli módon bántották az ügyészség munkáját és vádiratát érintő alaptalan rágalmak.

Valóban van egy szakmai nézeteltérés az ügyészség és a bíróság között - folytatta Polt Péter, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a vád törvényes, ezt senki sem vitatta. A vád jelenleg bírósági előkészítő szakban van. A bíróság végzést bocsátott ki, amely ellen nincs helye jogorvoslatnak, az ügyészség ennek megfelelően a végzésben foglaltaknak eleget tesz, a hiánypótlás megtörténik határidőre, és nem lesz akadálya annak, hogy a bíróság mihamarabb kitűzze a tárgyalást - fejtette ki.


Jobbik: miért lett kiemelt beruházás a kaposvári gumifeldolgozó?


Kepli Lajos (Jobbik) azt firtatta, miért lett kiemelt jelentőségű beruházás a Kaposvárra tervezett gumifeldolgozó, amely ellen helyiek tiltakoznak? Szerinte politikai döntésről van szó, a projekt nem teremt sok munkahelyet sem.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte: a kaposvári képviselő-testület határozott arról, hogy a beruházásnak helyet biztosít, a kormánynak pedig nincs joga megkérdőjelezni ezt a döntést. Az engedélyezési eljárásban minden előírást be fognak tartani - közölte.


KDNP: hogy állnak a 2017-es vizes vb előkészületei?


Firtl Mátyás (KDNP) a 2017-es magyarországi - Budapesten és a Balatonon megrendezendő - vizes világbajnokság előkészületeiről érdeklődött.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára arról tájékoztatott, hogy az előkészületek a tervezett ütemezés szerint kiváló tempóban haladnak, a központi helyszín, a Dagály 2017 márciusára elkészül.


LMP: miért lettünk nettó befizetők?


Schmuck Erzsébet (LMP) azt kérdezte: Magyarország miért lett nettó befizetője az uniónak? Mit tesz azért a kormány, hogy a magyar vállalkozások ne szenvedjenek hátrányt Magyarországon a támogatásokért folytatott versenyben? Rámutatott: külföldi multinacionális vállalatokhoz kerül a támogatások 66 százaléka.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy válaszolt: 2007 és 2013 között a kis- és közepes vállalkozásoknak mindössze a támogatások 16 százaléka jutott, most 60 százalékát fogják kapni. Magyarország ugyanakkor nem tud Közép-Európa legerősebb gazdasága lenni külföldi befektetők nélkül, mivel nem alakult ki a magyar nagyipari nagytőke olyan hálózat, amely integrálhatná a kkv-kat - mutatott rá.


MSZP: hogyan hasznosulhatnak a felzárkóztatást célzó források?


Teleki László (MSZP) arra mutatott rá: nap mint nap botrányokat hallani Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) korábbi elnöke, valamint az ORÖ körül. Egy ember fontos a kormánynak, vagy 800 ezer ember közbizalmát akarja visszaépíteni? - kérdezte. Választ várt arra is, hogyan hasznosulhat az a felzárkóztatásra szánt 1,6 milliárd forint, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) követel vissza a roma önkormányzattól.

Lázár János a képviselő figyelmébe ajánlotta az Emmi elkötelezettségét az esélyegyenlőség érdekében. Ezért tartotta bajnak, hogy "egy éve balhé van". Ugyanakkor méltányosságot, fair eljárást és türelmet kért a kérdés megismeréséhez, mert szerinte nagyvonalúság és empátia kell a felzárkóztatáshoz.

Közölte: a tárca részletfizetési lehetőséget adott az ORÖ-nek, mert, mint fogalmazott, nem elég csupán rámutatni a problémára ahhoz, hogy az ügy ne szenvedjen hátrányt a szereplők eljárása miatt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!