Vizes vb 2017 - A Liberálisok közérdekű adatigényléssel fordulnak a kormánybiztoshoz

Fina - Vizes VB 2017, 2016.07.13

Közérdekű adatigényléssel fordulnak a liberálisok Fürjes Balázshoz, a Dagály Úszóaréna beruházásáért felelős kormánybiztoshoz a fakivágások miatt - jelentette be Szabadai Viktor, a Magyar Liberális Párt - Liberálisok budapesti választmányának elnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Az építkezés előtt tartott sajtótájékoztatón a politikus emlékeztetett rá: egy szakszerű zöldterületi felmérés 536 fát vett nyilvántartásba a területen. Mint mondta, tudható volt, hogy az építkezés miatt a fák egy részét ki kell vágni, először például a Dagály látképét meghatározó jegenyesort távolították el.

Hozzátette: a felmérés szerint a törzsátmérőből, lombkorona-átmérőből és a fák egészségi állapotából számított környezeti hasznosság tekintetében a legértékesebb fák a terület északi részén található platánok voltak.

Mára a platános egy-két fa kivételével ki lett irtva - mondta, hozzátéve, hogy körülbelül 20 platánfát és 25 egyéb fát is kivágtak arról a területről, vagyis a Dagály bejáratától a Rákos-patakig "tulajdonképpen nem maradt fa, csak mutatóban egy-kettő".

Mint mondta, Fürjes Balázs kormánybiztoshoz fordulnak közérdekű adatigényléssel, hogy tisztázzák: az 536 fából mennyit vágtak ki, és hogyan fogják ezeket pótolni. Megjegyezte: az épületek tetején végzett "zöldítés" nem említhető egy lapon az egészséges, széles lombkoronájú fákból álló platánossal.

A politikus felidézte: a környéken 2015 őszén időközi önkormányzati választás volt, ahol a KDNP jelöltje zöld, fásított környezetet ígért az építkezés utánra. Szabadai Viktor jelezte: tisztázni kívánják azt is a kormánybiztossal, a miért tér el a KNDP-s politikus által ígért zöldítés attól, amit most lehet tapasztalni.

A liberálisok budapesti választmányának elnöke jelezte: más anomália is van a Dagály építkezése körül, például a strandon augusztusi zárásról tájékoztatják a látogatókat, a legutóbbi közmeghallgatáson viszont októberi zárásról volt szó.

Ugyanígy nem tisztázottak a költségek sem, amíg Fürjes Balázs 48-49 milliárd forintról beszél, addig más számítások szerint ez 90 milliárd forint körül alakul, ha belekalkulálják többek között a rendezés 10 milliárd forintos költségét, a jogdíjért fizetendő 2 milliárd forintot, valamint a strand vb utáni helyreállításának 5 milliárd forintos költségét. A liberálisok ezeket a kérdéseket is tisztázni szeretnék.

A politikust azzal kapcsolatban is kérdezték, hogy Tarlós István főpolgármester kedden az Inforádióban arról beszélt, népszavazást kellene tartani a Római-parti mobilgát ügyében. Szabadai Viktor azt mondta, üdvözli, hogy a főpolgármester most támogatja ebben az ügyben a népszavazást, hiszen a gátról "több változat is kering", fontos lenne bevonni a döntésbe az ott élőket.

Szabadai Viktor hozzátette: a kérdés ugyanakkor nem csak a III. kerületet érinti, hiszen egy óbudai gát hatással van a pesti oldal árvízi helyzetére is.

Hozzátette: úgy látszik, Tarlós Istvánnak "még belefér" egy Római-parti beruházás abba, hogy megkérdezzék az embereket, de egy lényegesen nagyobb volumenű olimpia esetében ettől elzárkózott, arra hivatkozva, hogy túlságosan összetett kérdés és nem tudnának benne a budapestiek dönteni.

Arra, hogy sajtóhírek szerint az oroszok nyerték a helikopter-beszerzési tendert, Szabadai Viktor megjegyezte: meglepné őket, "ha mostanában ez a kormány nem az oroszokkal szerződne bármilyen másik tenderben".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!