Vizes vb 2017 - Fürjes: határidőre és költségkereten belül elkészül a Dagály Úszóaréna

Fina - Vizes VB 2017, 2016.05.23

Az előzetesen tervezett költségek túllépése nélkül, határidőre, vagy még a határidő előtt kész lehet a 2017-es budapesti vizes-világbajnokságnak otthont adó Dagály Úszóaréna - mondta Fürjes Balázs, a beruházásért felelős kormánybiztos hétfőn, a létesítményben megtartott helyszínbejáráson, amelyen Tarlós István főpolgármester és Tóth József, a XIII. kerület polgármestere is részt vett.

Fürjes Balázs szerint a jövő évi vb első világrekordjának "a szárazföldön kell megszületnie, s az építőknek kell ezt elérniük."

"Az alapkőletétel óta eltelt egy évben 15 versenymedencényi betont, s egy Szabadság-hídnyi, valamint két Lánchídnyi acélt építettek be Magyarország legnagyobb folyamatban lévő beruházásán" - jelentette ki a kormánybiztos, aki emlékeztetett arra, hogy tavaly márciusban, a mexikói Guadalajara visszalépése után Budapest felajánlotta a nemzetközi szövetségnek (FINA), hogy "beugrik" rendezőként, s két év alatt felépíti az arénát, miközben más esetekben hét év áll rendelkezésre a felkészülésre.

Fürjes Balázs hangsúlyozta, a beruházás sikerének legfőbb kulcsa az összefogás, legfontosabb eredménye pedig az, hogy az építkezés 5000 embernek ad munkát, vagyis 5000 magyar család megélhetését biztosítja, e mellett hozzájárul a főváros és Angyalföld fejlődéséhez, megújulásához.

A kormánybiztos tájékoztatása szerint az úszóaréna 28 ezer négyzetméternyi, 50 méter magas, 10 darab tízemeletes épülettel megegyező nagyságú lesz, az alapozáshoz 120 ezer köbméter földet mozgattak meg, az épületet mintegy 2400, 13 méter mélyre lefúrt, egyenként 16 tonnás cölöp tartja.

"A létesítmény ma már teljesen szerkezetkész, február közepén a helyére került a 2400 tonnás tetőszerkezet, elektromos vezetékből pedig Budapest-Belgrád távolságnyit építettek be" - mondta Fürjes Balázs, aki kiemelte, biztos benne, hogy "ha nem szólnak közbe" rendkívüli időjárási körülmények, akkor költségkereten belül, határidőre befejeződik a beruházás.

A kormánybiztos jelezte, hogy a Dagály-strand az építkezés ideje alatt nyitva tart, ősszel viszont bezárja a kapuit, mert szintén megújul.

Fürjes hangsúlyozta: a beruházás egy komplex városfejlesztési program része, a környező utak is megújulnak, rendezik a környezetet, gyalogossétány épül a Forgách utcai metrómegállótól az úszóarénáig, valamint a Kossuth tér és a Dagály között, ráadásul a tömegközlekedés is egyszerűsödik. Elkészült egy új árvízvédelmi gát is, amely egy kilométer hosszan védi a városnak ezt a szakaszát.

A kormánybiztos kiemelte azt is, hogy a Dagály területén az ország legkiemelkedőbb sport- és fürdőközpontja jön létre, a vb után az uszodát a nagyközönség is használhatja majd, tanuszoda lesz a gyermekeknek és edzőbázis a hazai úszó- és vízilabdasportnak.

Fürjes arról is beszélt, hogy kiemelten kezelték a fenntartható fejlődés és a környezettudatosság szempontjait, a létesítmény pedig több kiemelkedő műszaki megoldással bír, magyar tervek alapján, magyar emberek építik.

Az ideiglenes lelátók 12 400 fő befogadására lesznek alkalmasak, elbontás után pedig 100 százalékban újrahasznosíthatóak: alkalmasak két P+R parkoló létesítésére, a tetőburkolatukat más épületek hő- és vízszigetelésére lehet majd használni, akár a környék óvodáiban, iskoláiban külső szigetelésként is alkalmazható.

A budapesti vizes vb megnyitója 2017. július 14-én lesz, Budapesten az úszók, a műugrók, a műúszók, és vízilabdázók versenyeit rendezik, a nyílt vízi úszásnak Balatonfüred ad otthont.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!