A FHB Jelzálogbank éves rendes közgyűlése névváltoztatásról is dönt

Gazdaság, 2018.04.06

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. április 27-én tartja rendes közgyűlését, napirendjén a 2017. évi üzleti tevékenység megtárgyalása, a cég nevének megváltoztatása, személyi döntések és alapszabály módosítás is szerepel - közölte a társaság a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.

A közgyűlési előterjesztések szerint az FHB-csoport nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) alapján számított konszolidált mérlegfőösszege 2017. december 31-én 610,6 milliárd forint volt, ami 2,9 százalékkal, 17,2 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A bankcsoport a 2017-es évet 8,2 milliárd forint adózás utáni veszteséggel zárta, míg az előző évben 15,5 milliárd forint volt a vesztesége.

A nettó kamatbevétel 12,85 milliárd forint volt, szemben az előző évi 11,75 milliárd forinttal.

Az átlagos mérlegfőösszegre vetített nettó kamatmarzs 2,1 százalék volt, ami az elmúlt év azonos időszakához képest 3 bázisponttal magasabb.

A díjakból, jutalékokból származó bevétel 5,57 milliárd forintot tett ki tavaly, az előző évi 6,07 milliárd forint után.

A bankcsoport üzleti eredménye 2,1 milliárd forintra csökkent a 2016. évi 4,5 milliárdról.

Az egyéb működési bevételek és ráfordítások egyenlege 10,1 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 16,3 milliárdot tett ki.

Az egyedi beszámoló szerint az FHB Jelzálogbank Nyrt. mérlegfőösszege 2017. december 31-én 303,8 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 333,4 milliárddal. A bank 4,1 milliárd forint tárgyévi eredménnyel zárt tavaly, míg 2016-ban 6,5 milliárd forint vesztesége volt.

A közgyűlés megtárgyalja az FHB Jelzálogbank névváltoztatását. Az előterjesztés szerint a bank neve 2018. június 25-én Takarék Jelzálogbank Nyrt.-re változik. Az előterjesztésből az is kiderül, hogy az FHB Kereskedelmi Bank Zrt. neve Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. lesz.

Az FHB-csoport MTI-hez pénteken eljuttatott kommentárja szerint a bankcsoport szervezeti és szerkezeti átalakításon megy keresztül, amelynek célja, hogy a bankcsoport teljes egészében integrálódjon a Takarék-csoportba. A Takarék-csoport 2017. június 27-én elfogadott üzleti stratégiája szerint a Takarék-csoport központi banki funkciói a Takarékbankhoz kerülnek, a csoport kereskedelmi banki feladatait az FHB Kereskedelmi Bank látja el, míg az FHB Jelzálogbank letisztult jelzálogbanki tevékenységet végez.

Az FHB Jelzálogbank Nyrt. egyedi, magyar számviteli szabványok szerinti rekordnak számító nyeresége a csoportirányítási folyamatok átszervezése miatt a befektetések eladásából származott - fűzték hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!