A földgáz tőzsdei árának további csökkenését okozhatja az enyhe tél

Gazdaság, 2020.01.12

Az enyhe tél miatt folytatódik a földgáz tőzsdei jegyzésének a csökkenése szakértők várakozása szerint.

Télen különösen megnő a gázkereslet részben a lakások fűtése miatt, de az idei tél eddig eltelt időszaka jóval enyhébb volt a szokásánál, ezért a jelenlegi gázkereslet inkább a nyári időszakhoz hasonlít.

Giacomo Masato, a Marex Spectron brókercég vezető meteorológusa azt mondta, hogy ha a szezon végéig marad a szokásosnál melegebb időjárás, akkor ez lesz az elmúlt 120 év legenyhébb tele.

Tekintettel arra, hogy az európai gáztározók feltöltöttségi szintje igen magas, több mint 80 százalék, és egyelőre nem lehet számítani zordabb időjárásra sem, nagy valószínűséggel erőteljesebben csökkenni kezd a gáz jegyzése március végétől, és ez a tendencia akár egész évben kitarthat - közölte az Interfax, amely a Bloomberg hírügynökséget idézte.

Az amszterdami ICE Endex tőzsdén a földgáz februári, megawattórában (MWh) jegyzett határidős jegyzése csütörtökön szeptember eleje óta legalacsonyabb szinten 11,75 eurón is állt. Pénteken 11,94 eurón zárt. A megawattóra gázfogyasztás 94,79 köbméter földgázzal egyenértékű.



.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!