A francia elnök a Kereskedelmi Világszervezet reformját szorgalmazza

Gazdaság, 2018.05.30

Emmanuel Macron francia államfő szerdán azt javasolta, hogy kezdődjenek nemzetközi tárgyalások a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) reformjáról a G20-ak év végi argentínai csúcstalálkozója előtt.

"Eljött a pillanat, hogy foglalkozzunk ezzel a kérdéssel" - mondta a francia elnök a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) miniszteri értekezletét megnyitó beszédében Párizsban, két nappal azelőtt, hogy az Egyesült Államok eldönti, megadja-e az Európai Uniónak az állandó mentességet az acélra és alumíniumra kivetett védővámok hatálya alól.

A francia elnök szerint a "kereskedelmi háborúval való fenyegetések nem oldanak meg semmit". "Egy kereskedelmi háború mindig mindenki számára vesztes háború" az ipar, a mezőgazdaság és a fogyasztó számára is - hangsúlyozta Emmanuel Macron az OECD tagállamok pénzügyi illetve kereskedelmi miniszterei előtt.

"A kihívás, hogy közös választ találjunk" - fogalmazott a francia elnök az "erős multilateralizmust" támogató beszédében. Szerinte ehhez "csak egy új alapokra helyezett Kereskedelmi Világszervezet adhatja meg a kereteket".

Javaslata szerint a WTO reformjáról először az Egyesült Államok, az EU, Kína és Japán egyeztetne, azt követően a G20-ak és az OECD keretében vitatnák meg a kérdést. "Gyorsan diagnosztizálnunk kell a jelenlegi rendszer működési zavarait, és azt szeretném, ha a G20-ak idei Buenos Aires-i találkozóján megszületne az első terv" - tette hozzá.

Emmanuel Macron szerint a nemzetközi versenyt meghatározó szabályok teljes frissítésére van szükség.

Wilbur Ross, a kereskedelmi ügyekért felelős amerikai államtitkár a francia elnök beszéde előtt megismételte az amerikai adminisztráció fenntartásait a jelenlegi világkereskedelmi szabályokra vonatkozóan, amelyek szerinte diszkriminatívak az Egyesült Államokkal szemben.

"Nem szeretjük a vég nélküli fecsegéseket, a kétoldalú folyamatokat részesítjük előnyben a tárgyalásokhoz" - fogalmazott, megjegyezve, hogy a multilaterális találkozók sok időt vesznek igénybe. Az amerikai kormánytag ugyanakkor örömmel állapította meg, hogy mindenki egyetért abban, hogy a WTO reformra szorul.

Angel Gurria, az OECD főtitkára az importált acélra és alumíniumra kivetett védővámokat érintő várható amerikai döntés kapcsán a kereskedelmi feszültségek fokozódásának elkerülésére szólított fel mindenkit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!