A Graphisoft Park 2,308 millió euró nettó nyereséget ért el az első fél évben

Gazdaság, 2018.08.07

A Graphisoft Park SE szabályozott ingatlanbefektetési társaság (SZIT) az első fél évben 2,308 millió euró nettó nyereséget ért el a korábbi gyakorlattal (pro forma) készült beszámoló szerint, 479 ezer euróval, 26 százalékkal többet, mint tavaly a hasonló időszakban, ami megfelel a saját várakozásaiknak - közölte a társaság a BÉT honlapján kedden közzétett jelentésében.

A jelentés felidézi: 2018. január 1-jei hatállyal bejegyezték a társaság SZIT státusát, ennek előírásai szerint a korábban alkalmazott gyakorlattól eltérően nem az ingatlanok értékcsökkenéssel csökkentett bekerülési értéke alapján mutatják be a nemzetközi számviteli elvek (IFRS) szerinti konszolidált mérleg- és eredménykimutatást, hanem független értékbecslő által negyedévente megállapított aktualizált valós érték szerint.

A beszámoló szerinti nettó eredmény 7,540 millió euró volt az első fél évben, 5,232 millió euróval magasabb a pro forma eredménynél, a befektetési célú ingatlanok el nem számolt értékcsökkenése 2,470 millió euróval, míg a valós érték változásuk 2,762 millió euróval növelte az eredményt. A valós érték növekedését a déli területen zajló fejlesztések jelentős előrehaladása és az A blokk átadása eredményezte.

2017 hasonló időszakában a beszámoló szerinti eredmény 15,033 millió euróval magasabb a pro forma eredménynél.

A társaság tulajdonában álló teljes ingatlanállomány valós értéke az első fél év végén 258 millió euró volt az első negyedév végi 252 millió euróhoz, illetve a 2017. év végi 243 millió euróhoz képest. A valós nettó eszközérték 182,4 millió euró volt június végén, mintegy 3 millió euróval alacsonyabb a megelőző negyedév végéhez képest, aminek oka a South Park irodaépületeinek a korábban tervezettnél magasabb befejezési költsége, továbbá a májusban kifizetett 3 millió euró osztalék.

A cég az egy évvel korábbit több mint 500 ezer euróval meghaladva közel 5,7 millió euró bérleti díjbevételt ért el az első fél évben, emellett az egyszeri mérnöki szolgáltatás bevétele is növelte az eredményt.

A Graphisoft módosította a 2018-ra és 2019-re vonatkozó eredményvárakozását. A 2018. évi várható nettó eredmény 4 millió euró, amely 100 ezer euróval marad el a 2018. május 8-án közzétett negyedéves jelentésben előre jelzett várható eredménytől. A 2019. évi előrejelzés 4,5 millió euró, emelkedett a korábbi előrejelzéshez képest, elsősorban az értékcsökkenési kulcs változtatásának hatására.

A Graphisoft Park részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek. A keddi kereskedést 3460 forinton zárta a papír, az elmúlt egy évben a legmagasabb árfolyama 3950, a legalacsonyabb 3180 forint volt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!