A horvát legfelsőbb bíróság szerint is törvénytelen a Croatia Airlines dolgozóinak sztrájkja

Gazdaság, 2018.08.27

A horvát legfelsőbb bíróság hétfőn jóváhagyta a zágrábi megyei bíróság döntését, amely korábban törvénytelennek nyilvánította a Croatia Airlines (CA) horvát légitársaság pilótái, utaskísérői és technikusai sztrájkját - közölte a horvát közszolgálati televízió (HRT).

A zágrábi megyei bíróság korábban azzal indokolta döntését, hogy a szakszervezet nem jóhiszeműen járt el a vállalattal folytatott kollektív szerződések megújítására vonatkozó tárgyalások során. A bíróság szerint amennyiben a szakszervezetnek valóban szándékában állt volna megújítani a 20 hónappal ezelőtt lejárt kollektív szerződéseket, akkor folytatta volna a tárgyalásokat a vállalat vezetésével. Ezt azonban elutasította, miután a Croatia Airlines nem tett eleget minden követelésének.

A szakszervezet ügyvédje akkor bejelentette, hogy a legfelsőbb bírósághoz fordul jogorvoslatért. A testület hétfői határozatában arra a következtetésre jutott, hogy a sztrájk valóban törvénytelen, de nem az elsőfokú bíróság indoklása miatt, hanem azért, mert nem teljesültek a sztrájkba lépés jogi feltételei, ugyanis a felek nem vettek részt a sztrájk bejelentése előtt békéltető eljárásban.

Az állami tulajdonban lévő vállalat alkalmazottai augusztus 8-án reggel hat órától szüntették volna be a munkát. Magasabb béreket, jobb munkakörülményeket, valamint új kollektív szerződést követelnek. A bíróság ezt megelőzően ítélethozatalig ideiglenesen betiltotta a sztrájkot, két nappal később pedig törvénytelennek nyilvánította.

A Croatia Airlines régóta küzd likviditási problémákkal. Zágráb kisebb-nagyobb megszakításokkal évek óta stratégiai partnert keres a vállalatnak, egyelőre sikertelenül. A turistaszezon közepén, a munkabeszüntetés minden nap 800 ezer euró veszteséget jelentett volna a vállalatnak.

A Croatia Airlines vezetőségének még 2016 szeptemberében lejárt a mandátuma. A légitársaságot ideiglenesen megbízott igazgató vezeti. Azóta az illetékes minisztérium háromszor írt ki pályázatot új igazgatósági tagok és elnök megválasztására. Ebből kettőt megsemmisített, a februárban kiírt legújabb pályázatot pedig még nem zárta le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!