A járványügyi helyzet ellenére is halad a tassi zsiliprekonstrukció, de a projekt befejezése csúszhat

Gazdaság, 2020.05.29

A járványügyi helyzet ellenére halad Tassnál a régi zsilip és erőmű helyére kerülő, "többfunkciójú vízleeresztő műtárgy" fejlesztése, a több mint 7 milliárd forintos projekt novemberre tervezett befejezésének határideje azonban csúszhat, mert a járványügyi helyzetben azt nagymértékben befolyásolják a nemzetközi korlátozások - közölte a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság pénteken az MTI-vel.

A mostani, második szakaszban az 1956-os jeges árvízkor tönkrement vízleeresztő zsilip és erőmű helyére kerülő építményt 7,40 milliárd forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásból finanszírozzák.

A fejlesztés a Széchenyi 2020 Környezeti és energiahatékonysági operatív program keretében zajlik A Ráckevei (Soroksári) Duna-ág és mellékágai kotrása, műtárgyépítés és -rekonstrukció elnevezéssel.

Hangsúlyozzák, a beruházás fő célja a Ráckevei (Soroksári)-Duna (RSD) vízminőségének javítása, a Duna-ág vízforgalmának és vízszintjének a klímaváltozás hatásaihoz jobban alkalmazkodó szabályozásával. A többfunkciós műtárgy üzembe helyezésével az egyre gyakrabban előforduló rendkívül alacsony dunai vízállások mellett is biztosítható lesz a Duna-ág alsó szakaszának vízpótlása.

A műtárgyépítéssel párhuzamosan az Elmű Hálózati Kft. is folyamatosan végzi a tassi Dunasoron az új létesítmény biztonságos energiaellátásához szükséges hálózatfejlesztési munkálatokat. A parti utat érintő kivitelezés I. ütemének befejezése 2020. június végére várható.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!