A nyers adatok szerint 0,1 százalékkal csökkent a román építőipari termelés az első fél évben

Gazdaság, 2018.08.14

A nyers adatok szerint 0,1 százalékkal csökkent a román építőipar termelése az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakhoz mérten - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 1,1 százalékos növekedést jegyeztek a vizsgált időszakban.

A nyers adatok szerinti csökkenést főleg az új építményeknél tapasztalt visszaesés idézte elő, ezek volumene 3,6 százalékkal volt kisebb, a generáljavításoké is 1 százalékkal csökkent. Ugyanakkor karbantartási munkálatok volumene 13 százalékkal nőtt. Az ipari létesítményeknél 13,3 százalékos volt a növekedés, a nem lakóépületeknél végzett munkák volumene 7,1 százalékkal emelkedett, ugyanakkor a lakóépületeknél 27 százalékos visszaesést jegyeztek fel.

Júniusban az építőipari termelés 0,9 százalékkal nőtt a nyers adatok szerint, a kiigazított érték szerint a bővülés 2 százalékos volt.

Tavaly egész évben a román építőipari termelés volumene 5,4 százalékkal csökkent 2016-hoz képest, ami főként annak tudható be, hogy a kormány csökkentette a költségvetésben közberuházásokra eredetileg előirányzott pénzt az államháztartási hiány GDP-arányosan 3 százalékon tartása érdekében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!