A Raiffeisen Bank történetének eddigi legnagyobb nyereségét érte el tavaly

Gazdaság, 2018.03.23

A Raiffeisen Bank történetének eddigi legnagyobb adózás utáni nyereségét érte el 2017-ben, a tavalyi nettó profit 28,5 milliárd forint volt, 81 százalékkal haladta meg az előző évit - mondta Zolnai György, a bank vezérigazgatója pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

A bank működési bevételei tavaly 7 százalékkal, 78 milliárdról 83,2 milliárd forintra emelkedtek. A nem teljesítő hitelek aránya 8 százalék alá esett, az állomány a 2016-os 133 milliárd forintról 77 milliárd forintra csökkent, amit óriási előrelépésnek nevezett a vezérigazgató.

A Raffeisen Bank mérlegfőösszege tavaly 4 százalékkal 2172 milliárd forintra nőtt, a vállalati hitelek 10 százalékkal 551 milliárd forintra emelkedtek, a lakossági hitelek szinten maradtak, 2017 végén állományuk 246 milliárd forintot mutatott.

A vezérigazgató elmondta: a nem teljesítő hitelek esetében a bank célja nem az volt, hogy gyorsan leépítsék az állományt, hanem az, hogy minél nagyobb megtérülést érjenek el a leépítés, az értékesítés során.

Közölte: a forrásoldalon 10 százalékos növekedést ért el a bank, az ügyfélbetétek 1505 milliárd forintra emelkedtek tavaly az előző évi 1369 milliárd forintról. A vállalati ügyfelek betétei 13 százalékkal 566 milliárd forintra, míg a lakossági ügyfélbetétek 9 százalékkal 803 milliárd forintra nőttek.

Kifejtette: a bank a kezdetektől fogva részt vesz a csok folyosításban, az ehhez kapcsolódó hitelállomány tavaly tovább bővült. A csok esetében az igénylések 90 százaléka használt lakáshoz kapcsolódik, az igénylők közel 80 százaléka meglévő gyermek után vette igénybe a támogatást - jelezte

Kedvezően alakultak a személyi hitelek, tavaly az úgynevezett elsődleges ügyfelek - akik a fizetését is az itteni számlájukra kapják - száma nőtt. A privátbanki területen továbbra is piacvezetőnek számít a Raiffeisen Bank - tette hozzá Zolnai György.

Elmondta: a mikro- és kisvállalatoknál az új ügyfelek szerzésében a részesedésük meghaladta a 10 százalékot. Az elmúlt év után idén is a hitelkihelyezés áll a bank fókuszában - mondta Zolnai György.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!