A román államháztartás hiánya 3,6 százalékra nőtt az első öt hónapban

Gazdaság, 2020.06.26

A román államháztartás hiánya a román bruttó hazai termékhez (GDP) mérten 3,6 százalékra nőtt az első öt hónapban - közölte pénteken a román pénzügyminisztérium.

Abszolút értékben a deficit értéke elérte a 38,84 milliárd lejt (8 milliárd euró) úgy, hogy az első négy hónap után még 26,82 milliárd lej volt a hiány. Az első öthavi deficit csaknem felét a korornavírus-járvány elleni védekezés költségei, valamint a gazdaság fellendítése érdekében hozott beruházási költségek, adóelengedések, adókedvezmények tették ki. A hiányhoz az is hozzájárult, hogy a tervezetthez képest elmaradtak a bevételek a március-május közötti időszakban, miután a kormány halasztott bizonyos adókifizetési kötelezettségeket a koronavírus-járvány okozta gazdasági leállás miatt. A társasági adóból származó bevételek 12,5 százalékkal estek vissza, az áfából származó bevételek csaknem 19 százalékkal csökkentek a tavalyi év azonos időszakához mérten.

Az első öt hónapban a konszolidált államháztartás bevételei elérték a 119,59 milliárd lejt, ami 3,4 százalékos csökkenést jelent a tavalyi azonos időszakhoz mérten. A pénzügyminisztérium közlése szerint csak májusban 12 százalékkal estek vissza a bevételek éves összevetésben, mivel az áprilisi hónap a járvány miatt elrendelt gazdasági leállás miatt nagyon rossz volt, és ennek hatása a májusi bevételekben tükröződött.

Az államháztartás kiadásai ugyanakkor 14,4 százalékkal, 158,43 milliárd lejre nőttek.

A román kormány az idén 6,7 százalékos államháztartási hiányra számít, de nemzetközi pénzintézetek és román gazdasági elemzők azonban valószínűbbnek tartanak egy 8-10 százalékos deficitet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!