A számvevőszék megkezdte a felkészülést a jövő évi költségvetés véleményezésére

Gazdaság, 2018.05.23

Az Állami Számvevőszék megkezdte a felkészülést a 2019. évi költségvetés véleményezésére, a számvevőszéki véleményt még az általános vita kezdete előtt eljuttatják az Országgyűlésnek - közölte az ÁSZ az MTI-vel szerdán.

Az ÁSZ folyamatosan figyeli a költségvetési folyamatokat, törvényi előírás alapján minden évben véleményezi a központi költségvetésről szóló törvényjavaslatot. Az ÁSZ elnöke hagyományosan parlamenti felszólalásban ismerteti majd a számvevőszéki véleményt, és felhívja a figyelmet a költségvetés megalkotásáról szóló vita során tisztázandó kérdésekre, valamint az esetlegesen szükséges intézkedésekre.

A tájékoztatás szerint ezzel párhuzamosan az ÁSZ a Költségvetési Tanács (KT) részére is készít elemzéseket, hiszen a zárószavazás előtt ennek a testületnek is ki kell majd alakítania álláspontját a törvényjavaslatról. Elemzéseiben értékeli az államadósság-mutató kidolgozására vonatkozó eljárásokat, valamint az Alaptörvényben rögzített adósságszabály érvényesülését. Kitér az Országgyűlésnek benyújtott központi költségvetésről szóló törvényjavaslat összeállítására, tartalmára, továbbá elemzi a hiány és a központi költségvetés adósságának, valamint a bevételek és a kiadások alakulását. A testület évente ellenőrzi a zárszámadást is, emellett további makrogazdasági elemzésekkel támogatja a KT munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!