A szerb elnök újra javasolta az egységes, nyugat-balkáni gazdasági térség kialakítását

Gazdaság, 2018.04.10

Ismét egységes, nyugat-balkáni gazdasági tér kialakítására tetet javaslatot Aleksandar Vucic szerb elnök Bosznia-Hercegovinában kedden, ahol a mostari nemzetközi gazdasági vásár megnyitóján vett részt.

A szerbiai közszolgálati televízió (RTS) helyszíni beszámolója szerint Aleksandar Vucic kiemelte, hogy a nyugat-balkáni térségben nem ellentétekre, hanem együttműködésre van szükség, a határoknak nem szabad elválasztaniuk egymástól az embereket, ezért közös piac kialakítására fog törekedni a környező országokkal. Ez a közös piac pedig külföldi befektetőket fog vonzani a térségbe, új munkahelyeket teremthet, és megindíthatja a növekedést és a fejlődést - tette hozzá.

A szerb elnök szerint a balkáni országoknak külön-külön nem sok esélyük van a boldogulásra, ezért sokkal nagyobb piac létrehozására van szükség.

Szerbiának, Koszovónak, Macedóniának, Montenegrónak, Bosznia-Hercegovinának és Horvátországnak Szlovéniával kiegészülve korábban, 1918-tól 1991-ig közös volt a piaca, hiszen egy országot képeztek, Jugoszláviát. Az 1991-1995-ös délszláv háborúk után azonban a nagy államból kis nemzetállamok alakultak ki, amelyek önállóan már kevésbé sikeresen boldogulnak. A szerb elnök által elképzelt egységes piachoz Szlovénia nem tartozna hozzá, ám Albánia - amely soha nem volt Jugoszlávia része - igen.

A korábban már kifejtett elképzelése szerint a Nyugat-Balkánon a vámok és az adók egységesítésére lenne szükség, valamint egységes piac létrehozására, hogy a befektetők az országokban hasonló feltételekkel találkozzanak, és a határokon ne kelljen a teherautóknak 20-22 órát várakozniuk.

Aleksandar Vucic elképzelése szerint a gazdasági együttműködés lehet a korábban egymással háborúzó országok békéjének és stabilitásának az alapja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!