A szlovén kormány jóváhagyta NLB nyilvános részvénykibocsátását

Gazdaság, 2018.07.13

A szlovén kormány pénteki ülésén jóváhagyta az állami tulajdonban lévő Nova Ljubljanska Banka (NLB) 50 plusz egy százalékos tulajdonrészének eladását nyilvános részvénykibocsátással 2018 végéig, majd  további 25 plusz egy százalékát 2019-ben - jelentette be a kormányülést követően Mateja Vranicar Erman ügyvivő pénzügyminiszter.

A tárcavezető kiemelte: a döntéssel eleget tettek az Európai Bizottság kötelező rendelkezésének.

Szlovénia az évtized elején súlyos bankválsággal szembesült, amely a túlzott kockázatviselés, az állami tulajdonú bankok alacsony színvonalú irányítása, illetve a nem kellően hatékony felügyeleti eszközök miatt alakult ki.

Az euróövezeti ország bankrendszerének szanálását 2013 decemberében hagyta jóvá az EU bizottsága, így a kormány összesen 3,3 milliárd euróval tőkésítette fel a - döntő részben állami tulajdonban lévő - bankokat, hogy elkerüljék az összeomlást a rossz hitelek miatt.

Az EU bizottsága ugyanakkor előírta, hogy ezeket a bankokat részben vagy teljes egészükben privatizálni kell, az NLB esetében 25 százalékos állami tulajdonrész megmaradását engedélyezte.

Szlovénia eddig kétszer halasztotta el a NLB privatizációját: először 2016 szeptemberében, majd 2017 októberében.

Az NLB 2017-ben megduplázta profitját az előző évhez képest, részben annak a hatására, hogy csökkent a rossz hitelek aránya.

A jelenleg még 100 százalékban állami tulajdonban lévő bank tavalyi adózott eredménye 225,1 millió euró volt az egy évvel korábbi 110 millió euró után.

A pénzintézet teljes hitelállományában a rossz hitelek aránya 9,2 százalékra csökkent a múlt év végére az egy évvel korábbi 13,8 százalékról.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!